Dekker: 73 miljoen erbij voor rechtsbijstand

De begin volgend jaar geplande acties van advocaten zijn van de baan, nu minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) extra geld heeft uitgetrokken voor de sociale advocatuur. Dat heeft de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) laten weten.

ANP
Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming (VVD). Beeld ANP
Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming (VVD).Beeld ANP

Veel piketadvocaten waren van plan om de eerste twee weken van 2020 te gaan staken uit onvrede omdat het kabinet - ondanks alle protesten - komend jaar geen extra geld wilde vrijmaken voor de gesubsidieerde rechtsbijstand. Vrijdag liet Dekker weten de komende twee jaar 73 miljoen euro extra uit te trekken.

Dekker lag al sinds het aantreden van het kabinet in de clinch met de sociale advocatuur over zijn plannen met de rechtsbijstand. Hij wil de sociale advocatuur hervormen, zodat er in de toekomst minder rechtszaken worden gevoerd. Daardoor zouden de pro Deo-advocaten, die nu te veel werk hebben tegen een te karige beloning, beter af zijn.

Weerstand

Maar Dekkers plannen stuitten op veel weerstand en de ruzie met de advocaten liep de afgelopen tijd hoog op. De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) stelde dat de komende jaren 25 tot 30 miljoen euro per jaar nodig is om de acute nood te lenigen.

Toen de minister dat bleef weigeren, stapten de advocaten uit het overleg over de hervormingsplannen. Nu willen ze weer met Dekker in gesprek. Vorige week boden de advocaten nog een petitie aan Dekker aan. Diezelfde dag liep een groep advocaten uit onvrede weg bij een debat in de Kamer. Volgens Dekker kwam de zaak die dag in een stroomversnelling.

Johan Rijlaarsdam, de algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten, is blij met de deal. Maar, tekent hij erbij aan, ‘we zijn eigenlijk halverwege de wedstrijd. Voor het stelsel is meer nodig dan dit, maar deze overbrugging is mooi’. Ook Dekker denkt niet dat hij en de advocaten ‘het opeens over alles eens zullen zijn. Er zijn nog een paar harde noten te kraken’.

De minister vertrouwt erop dat de aangekondigde stakingsactie van de baan is. Rijlaarsdam zegt dat zowel de NOvA als de verschillende specialisatieverenigingen, bijvoorbeeld de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland, die boodschap zullen uitdragen.

Meer over