Nieuws

Defensie erkent hoge kosten uitjes en scherpt regels aan

Het ministerie van Defensie heeft van 2016 tot en met 2018 jaarlijks zo’n 4,5 miljoen euro uitgegeven aan bedrijfsuitjes, personeelsfeesten, etentjes en relatiegeschenken.

ANP/Het Parool
Het uitje naar Walibi was een dure grap. Beeld Shutterstock
Het uitje naar Walibi was een dure grap.Beeld Shutterstock

Dat komt naar voren uit gegevens die het ministerie heeft vrijgegeven na een verzoek daartoe van Shownieuws op basis van de Wet openbaarheid van bestuur. Het departement erkent dat het soberder kan en heeft kort geleden de regels aangescherpt, laat Defensie vrijdag weten.

Wel wijst het ministerie erop dat er zo’n 60.000 medewerkers zijn die op tientallen locaties werken in Nederland en daarbuiten. Omgerekend gaat het om 75 euro per medewerker per jaar. Maar de kosten liepen flink uiteen tussen verschillende afdelingen en zaten er uitschieters tussen. Zo kostte de familiedag van de marechaussee in 2018 naar Walibi zo’n 600.000 euro.

Veel activiteiten worden voortaan op een defensielocatie georganiseerd. Defensiecateraar Paresto verzorgt dan het eten en drinken. “Het is belangrijk dat de kosten omlaag gaan, het gaat immers om gemeenschapsgeld,” aldus het ministerie.

Meer over