‘De klimaat is vol’, ‘huisje boompje privilege’. Wat was de beste slogan?

Nederlanders gingen in 2021 massaal de straat op om te demonstreren tegen het coronabeleid, de krapte op de huizenmarkt en klimaatverandering. Maar welke protestbeweging had de beste slogan? Stichting Toekomstbeeld der Techniek laat het publiek kiezen.

Het Parool
Het Woonprotest, 12 september 2021 in Amsterdam. Beeld ANP
Het Woonprotest, 12 september 2021 in Amsterdam.Beeld ANP

De klimaat is vol. Huisje boompje privilege. Grondrecht weg voor een prikkie. Met vrijwel elke week een vol Malieveld of Museumplein waren er in 2021 veel spitsvondige teksten op spandoeken te lezen. Coronaprotesten domineerden het jaar, maar er waren ook demonstraties tegen de overspannen woningmarkt, klimaatopwarming, het stikstofbeleid en racisme.

Het protest is weer helemaal terug, en dat is een teken dat onze democratie vitaal is, zegt onderzoeker Rudy van Belkom van Stichting Toekomstbeeld der Techniek. “Democratie is ook het recht hebben om te demonstreren. Jongeren gaan bijvoorbeeld relatief minder vaak naar de stembus, maar tonen zich wel erg betrokken bij een Klimaatmars. Ze willen gehoord worden over de toekomst.”

Stemmen tot dinsdagavond

Van Belkom, die onderzoek doet naar de invloed van technologie op de democratie, legde vijf protestbewegingen in Nederland onder de loep en selecteerde met een denktank de meest gevatte protestslogans van het afgelopen jaar. Op de website besteprotestslogan.nl kunnen mensen tot dinsdagavond hun stem uitbrengen. De slogans kunnen ze vervolgens delen via sociale media.

Demonstreren hoeft niet altijd op straat te gebeuren. Internet speelt een steeds belangrijker rol. Waar Russen die demonstreren tegen de oorlog in Oekraïne worden opgepakt, wees hackerscollectief Anonymous internetgebruikers op een manier om de propaganda en censuur te omzeilen. Via Google Maps worden Russische restaurants en bedrijven gerecenseerd met vijf sterren. In het tekstvak eronder beschrijven mensen de situatie in Oekraïne.

Hacker wordt minister

Een ander voorbeeld is het Taiwanese studentenprotest Sunflower Movement. “In die beweging waren hackers actief, waar de overheid het gesprek mee aanging. Een gevolg was dat een van die hackers nu minister van Digitale Zaken is en dat het systeem vTaiwan is gebouwd. Dat is een programma dat op zoek gaat naar consensus in de samenleving. Het programma is bijvoorbeeld ingezet om mensen te laten meedenken over de regulering van het bedrijf Uber in Taiwan.”

Met de verkiezing van de beste protestslogan doet Stichting Toekomstbeeld der Techniek een poging om ‘het fysieke protest online te brengen’. Woensdag 9 maart maakt de stichting de beste slogan van 2021 bekend.

Meer over