De Jonge: vaccinatiecampagne hoeft geen vertraging op te lopen

Zorgminister Hugo de Jonge heeft ‘goede hoop’ dat het coronavaccin van AstraZeneca snel weer kan worden gebruikt. In dat geval hoeft de pauze die zondag werd aangekondigd niet te leiden tot vertraging van de vaccinatiecampagne.

Edwin van der Aa
Zorgminister Hugo de Jonge. Beeld ANP
Zorgminister Hugo de Jonge.Beeld ANP

Dat zegt De Jonge in het tv-programma Goedemorgen Nederland. De minister denkt nog steeds dat wie wil, begin juli minstens een keer geprikt kan zijn.

Zondagavond besloot de Nederlandse Medicijnautoriteit op basis van nieuwe informatie, uit voorzorg en in afwachting van nader onderzoek, het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca te pauzeren.

Die nieuwe informatie heeft betrekking op andere klachten dan het beperkte aantal meldingen van trombose na vaccinatie, waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde. Toen werd nog beslist door te prikken. Vanuit het voorzorgsprincipe is nu besloten om de komende twee weken (tot en met zondag 28 maart) niet te prikken met AstraZeneca, zo meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Vaccinatiecampagne niet in gevaar

De Jonge heeft echter goede hoop dat het vaccin van AstraZeneca snel weer kan worden gebruikt. In dat geval hoeft de pauze die nu is genomen niet te leiden tot vertraging van de vaccinatiecampagne.

Tussen de eerste en tweede prik zitten twaalf weken. Als het vaccin over twee weken weer wordt vrijgegeven, komt de tweede prik voor mensen die er al een hebben gehad nog op tijd. “Als we over een paar weken weer gewoon verder kunnen, en daar ga ik op zich wel van uit, dan scheelt het eigenlijk niet zo heel veel met waar we stonden,” aldus de minister in Goedemorgen Nederland.

Uit een prognose van het Coronadashboard van de Rijksoverheid blijkt dat er op 28 maart in Nederland 639.075 mensen ingeënt zouden zijn met het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut, tegen 350.284 momenteel. Uit dat verschil blijkt dus dat er nu 288.791 prikken niet gezet kunnen worden door de beslissing.

Eerder op zondag liet de GGD GHOR al weten dat de GGD’s in de komende twee weken 43.000 prikafspraken moeten afzeggen. Maar ook huisartsen dienen het vaccin toe. Zij zullen zelf contact opnemen met hun patiënten om prikafspraken te annuleren, zegt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De voorzorgsmaatregel heeft geen gevolgen voor vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna.

Mogelijke bijwerkingen

In totaal zijn bij het AstraZenecavaccin zes nieuwe meldingen van mogelijke bijwerkingen binnengekomen uit Denemarken en Noorwegen. Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) en een verlaagd aantal bloedplaatjes bij volwassenen onder de 50 jaar. In Nederland zijn momenteel geen soortgelijke gevallen bekend.

Minister de Jonge: “Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie. Over de vaccins mag geen enkele twijfel bestaan. Ik vind het van groot belang dat de meldingen goed worden onderzocht. We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen, en daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken. Ik vaar hierbij volledig op onze experts.”

Meer over