De Jonge: ‘Er is weinig reden tot optimisme’

De uitbraak van het coronavirus zet door, met alle gevolgen van dien voor de zorg. Dat zei vicepremier Hugo de Jonge donderdag tijdens een persconferentie na afloop van de ministerraad. ‘Er is weinig reden tot optimisme.’

Edwin van der Aa
Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Beeld ANP
Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.Beeld ANP

Afgelopen etmaal zijn 7997 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. In de afgelopen zeven dagen werden iets meer dan 50.000 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 212.000 mensen positief getest. Binnen twee maanden is het aantal gevallen verdrievoudigd.

Dit zorgt ook voor een verdere stijging van ziekenhuis- en ic-opnames. De situatie is daar ‘ernstig’, aldus De Jonge. “De reguliere zorg moet steeds verder afschalen, dat is onvermijdelijk.”

Dinsdag kondigde het kabinet al een gedeeltelijke lockdown af, zoals een sluiting van de horeca. “We hebben de hamer uit de gereedschapskist gepakt. Het aantal besmettingen moet omlaag, al waren dit geen eenvoudige keuzes. Maar er ligt nu een stevig pakket met verstrekkende gevolgen.”

Coronageweld steeds zichtbaarder

De vicepremier sprak zich uit tegen het coronageweld, dat steeds zichtbaarder wordt in de maatschappij. De Jonge: “Je mag nooit je frustraties botvieren op zorgpersoneel, de GGD, handhavers, politici en journalisten. Niemand is nu gebaat bij toenemende polarisatie in de samenleving.”

Het kabinet houdt ook volgende week een ministerraad, ondanks het herfstreces. “We kunnen ons niet een houding veroorloven van ‘we kijken het wel even aan’.” De Jonge verwacht niet dat de maatregelen over anderhalve week, op dinsdag 27 oktober, alweer afgeschaald kunnen worden.

“Sterker nog: als er geen effect is, zijn verdere maatregelen onvermijdelijk.” Dat betekent feitelijk een complete lockdown, gaven coronaminister De Jonge en premier Rutte dinsdag al aan.

De Jonge riep het volk donderdag wederom op te luisteren naar de dringende adviezen van het kabinet en de GGD. Nu gebeurt dat volgens hem te weinig. “Adviezen zijn er om op te volgen.”

Meer over