Plus

De festivalzomer mag wat het kabinet betreft in juli losbarsten

Festivalgangers hebben er lang op moeten wachten, maar vanaf juli kunnen ze eindelijk weer feestvieren in de zomer. De coronacijfers gaan zo rap de goede kant op dat festivals buiten kunnen doorgaan zonder 1,5 meter afstand, besloot het kabinet vrijdag.

Raymond Boere en Hanneke Keultjes
Feestvieren als vanouds kan weer deze zomer.  Beeld ANP Kippa
Feestvieren als vanouds kan weer deze zomer.Beeld ANP Kippa

De evenementen krijgen nog wel te maken met restricties. Zo mogen in juli maximaal 25.000 mensen het terrein op en zijn meerdaagse festivals nog niet toegestaan, maar vanaf augustus worden ook die beperkingen losgelaten. Voor alle evenementen geldt wel dat een negatieve coronatest niet ouder dan 40 uur verplicht is of een vaccinatiebewijs.

Eenmaal binnen kan weer als vanouds worden gefeest zonder 1,5 meter afstand te houden. Een grote opluchting voor trouwe bezoekers die vaak al sinds 2019 een kaartje hebben en reikhalzend uitkijken naar dit moment. Al zorgt het goede nieuws ongetwijfeld ook voor teleurstellingen. Wie nu de festivalkriebels krijgt maar niet al een ticket op zak heeft, moet mogelijk alsnog een jaartje wachten of uitwijken naar de kleinere, lokale festivals. De grootste en populairste evenementen zoals Lowlands en Mysteryland zijn zo goed als uitverkocht.

Een boek lezen

De heropening van het festivalseizoen werd al lang verwacht, maar is toch een enorme opsteker voor Marijke Verschoor, die met haar verhuurbedrijf in dranghekken meer dan een jaar lang vrijwel stillag. “Ik had afgelopen maanden zoveel tijd over, dat ik voor het eerst in 30 jaar weer eens een boek heb gelezen,” lacht ze.

Daar heeft ze de komende weken zeker geen tijd meer voor. Haar agenda puilt uit. Juli, augustus, september en oktober staan alle 15.000 hekken niet meer op hun eigen terrein in Hellevoetsluis, maar ergens op een festival. En dat had nog veel meer kunnen zijn. Veel evenementen die aanvankelijk in het voorjaar zouden worden gehouden, zijn verplaatst naar het najaar. “Ik verkoop nu bijna alleen maar nee. We kunnen er niet meer bij hebben. Het is bizar. We gaan van bijna geen werk naar topdrukte.”

 Mysteryland. Beeld ANP
Mysteryland.Beeld ANP

Veel dranghekken levert Verschoor het laatste weekend van augustus af bij het dancefestival Mysteryland in de Haarlemmermeer. Ook daar is de blijdschap groot. Achter de schermen werkt operationeel directeur Rosanne Janmaat van ID&T al maanden aan de zomerplannen, maar altijd met in het achterhoofd dat het hele feest weleens niet door zou kunnen gaan. Tot nu. “Er is niets mooier dan met 30.000 mensen bij een podium staan en je één voelen met elkaar. Dit geeft mensen weer zoveel gevoel van vrijheid.”

Personeel zoeken

Voordat op 27 augustus de poorten opengaan van het driedaagse festival zijn er de nodige uitdagingen te overwinnen. Probeer maar eens voldoende personeel te vinden na een jaar waarin niets mocht worden georganiseerd. Elke dag zijn straks 4000 mensen nodig die het festival draaiende houden. Alleen al achter de bar staan 600 medewerkers. “Veel mensen zijn van baan gewisseld. We zijn nog druk aan het zoeken, maar het gaat ons zeker lukken.”

Ook het vinden van genoeg materialen blijkt nog een hele zoektocht. Veel spullen, zoals toiletten en portocabins, werden voor de coronacrisis van evenement naar evenement gebracht. Nu staan ze op bouwplaatsen.

Zelfs bij het ontwerpen van de indrukwekkende podia waar Mysteryland zo om wordt geroemd, is het dit jaar niet makkelijk. Er blijkt een groot tekort aan hout. “Dat moeten we dus anders op zien te lossen,” zegt Janmaat. Toch gaat de bezoeker er niets van merken, belooft ze. “Wij maken met bezoekers de afspraak dat ze een onvergetelijke ervaring krijgen. En die gaan we ze geven.”

Internationale artiesten

Zo denken ze er ook over bij organisator Mojo, die in augustus Lowlands en Down The Rabbit Hole heeft gepland in Biddinghuizen. Dit voorjaar hielden ze er daar nog rekening mee dat ze bijvoorbeeld op Lowlands een programma met alleen Nederlandse en Belgische acts konden samenstellen, maar inmiddels willen ook veel internationale artiesten optreden.

Alleen de Amerikanen blijven dit jaar nog liever in eigen land. “We hebben nu zo’n 150 grote en kleine acts. Het Lowlandsgevoel gaat er zeker zijn,” zegt woordvoerder Bente Bollmann van Mojo.

Na twee jaar kunnen Lowlandsbezoekers weer uit hun dak in Biddinghuizen. Beeld ANP Kippa
Na twee jaar kunnen Lowlandsbezoekers weer uit hun dak in Biddinghuizen.Beeld ANP Kippa

Volgens Bollmann is het belangrijk dat er weer perspectief wordt geboden. “Je ziet dat op dagen met mooi weer jongeren zelf een feestje gaan bouwen. Een festivalterrein is een gecontroleerde omgeving. Dat is voor iedereen beter.”

Sportzomer

De heropening van het festivalseizoen is overigens niet voor iedereen een feest. Grote publieksevenementen gaan vooralsnog niet door. Zo schuift de botenparade door de grachten tijdens Pride Amsterdam definitief een jaar door. Daar komen normaal gesproken tienduizenden mensen op af. Een woordvoerder: “Ons probleem is dat we geen hek om de grachtengordel kunnen zetten. We focussen ons nu op kleinere feestjes met toegangs­testen, want ons 25-jarig bestaan laten we niet zomaar voorbij gaan.”

Voor de sportzomer lonkt wel perspectief. Het kabinet overweegt vanaf 30 juni alle professionele sportwedstrijden met 100 procent van de bezoekerscapaciteit toe te staan, mits gebruik wordt gemaakt van toegangsbewijzen. Dat kan een vaccinatie- of herstelbewijs zijn of een negatie uitslag van een coronatest. De kans is groot dat alle voetbalstadions volgend seizoen weer volledig opengaan voor publiek.

Meer over