Nieuws

Coronateam naar Suriname: ‘Mijn ouders zijn er geboren’

Het team van zorgmedewerkers dat naar Suriname gaat om te helpen bij de coronabestrijding vertrekt vrijdagmiddag vanaf Schiphol naar Paramaribo. Het land gaat gebukt onder een enorme coronagolf.

Mairin van der Beek
Deelnemers aan de missie vlak voor het vertrek vanaf luchthaven Schiphol.   Beeld Dingena Mol/ANP
Deelnemers aan de missie vlak voor het vertrek vanaf luchthaven Schiphol.Beeld Dingena Mol/ANP

Voormalig directeur-generaal van het RIVM, Marc Sprenger, leidt de missie. Hij zei voor vertrek ‘ontzettend trots’ te zijn op het team, dat in een week werd samengesteld.

Door het oplopende aantal besmettingen zijn de hoogste risiconiveaus van kracht. De crisis is moeilijk te bedwingen, vanwege tekorten aan zorgpersoneel, medicijnen en hulpmiddelen.

Vrijdag vliegen 23 vrijwilligers uit de zorg naar Suriname, die allemaal gevaccineerd zijn en ervaring hebben met covidzorg. Er gaan onder anderen ic-verpleegkundigen, lab-analisten, artsen en infectiologen mee. Ze blijven twee tot drie weken. Een volgende groep arriveert volgende week vrijdag en zo ontstaat een soort ‘estafette’ van coronahulp. In totaal hebben zich meer dan honderd mensen aangemeld.

Ook medicijnen, zoals antistollingsmiddelen en pijnstillers, vliegen vrijdag mee en dinsdag gaat er beademingsapparatuur naar Suriname. Volgens Sprenger is er op dit moment vooral behoefte aan acute zorg, maar hij benadrukt dat het belangrijk is om goed te luisteren naar wat mensen zelf zeggen nodig te hebben. Hij wil voorkomen dat de Nederlanders het werk ‘overnemen’. “We gaan samenwerken, zodat we ze in hun eigen kracht kunnen zetten.”

Warm ontvangst

Infectioloog Denise Telgt, die de selectie van vrijwilligers coördineert: “Ik hoop dat we écht hulp kunnen bieden.” Het team wordt volgens haar warm ontvangen door Suriname. “We krijgen via Whatsapp alleen maar enthousiaste berichten. En bij aankomst worden we onthaald door de minister van Volksgezondheid.”

Iedere vrijwilliger heeft een eigen reden om mee te gaan. Sieshem Bindraban is in opleiding tot longarts in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Ze wil naar Suriname om te helpen in de crisis daar, ook omdat ze een persoonlijke band met het land heeft. “Mijn ouders zijn er allebei geboren. We hebben er nog veel familie.” Het ziekenhuis geeft haar betaald verlof voor haar reis. Een speciale training hebben de vrijwilligers niet gehad, ‘onze ervaring met de coronazorg is onze training geweest’.

Volgende week gaat ook de eerste lading van 40.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname. De NOS meldde eerder deze week dat er 100.000 vaccins van die fabrikant in Nederland op de plank liggen en dat die dus ook naar Suriname gestuurd zouden kunnen worden. Volgens Sprenger heeft het echter geen zin om zomaar zoveel doses naar het land te brengen. “We moeten eerst kijken hoe de vaccins daar goed gekoeld en ook rondgereden kunnen worden. Het is daarom juist goed dat de vaccins gedoseerd worden opgestuurd.”

Hoelang de missie zal duren is nog niet te zeggen. Volgens Sprenger kan het om weken, maar mogelijk ook maanden gaan.

Meer over