Coronacrisis zorgt voor stress bij Nederlandse gezinnen

Sinds de uitbraak van de coronacrisis ervaren Nederlandse gezinnen meer stress. Met name ouders met kinderen van basisschoolleeftijd voelen veel druk.

Het Parool
Met name ouders met kinderen tussen de 4 en 12 jaar ervaren stress. Beeld ANP
Met name ouders met kinderen tussen de 4 en 12 jaar ervaren stress.Beeld ANP

Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door DirectResearch, in opdracht van zorgverzekering Zilveren Kruis. Van de 1059 ondervraagde ouders met thuiswonende kinderen ervaart meer dan de helft (55 procent) zorgen door het nieuwe virus. Hiervan ervaart 38 procent meer stress, merkt 28 procent dat ze een korter lontje hebben, en voelt 26 procent zich somber.

Gijs Coppens, GZ-psycholoog: “Het feit dat je continu op elkaars lip zit, kan voor velen zeer stressvol zijn. In een normale situatie zijn eigen activiteiten, zoals school, sporten en werk, een belangrijk onderdeel van de gezinsdynamiek. We missen nu die natuurlijke balans tussen wel en niet samenzijn.”

Dit geldt met name voor ouders met kinderen van de basisschoolleeftijd, die naast hun reguliere werk nu extra taken erbij hebben gekregen. Hier ligt het percentage ouders met stress aanzienlijk hoger: 48 procent. Ook het percentage dat aangeeft een korter lontje te hebben nu, is hoger: 45 procent.

Onzekerheid over hoe lang de situatie nog duurt, is voor velen de belangrijkste oorzaak. Ook de angst dat een gezinslid ziek wordt speelt mee.

Meer over