Coronacrisis nog niet voorbij: duizenden Nederlanders afhankelijk van hulp

Door de coronacrisis verkeren nog duizenden mensen in Nederland in nood. Een deel van hen, onder wie bijvoorbeeld zzp’ers en alleenstaande moeders, leeft in armoede en is afhankelijk van voedselhulp.

Marcia Nieuwenhuis
Duizenden Nederlanders zijn afhankelijk van hulp, bijvoorbeeld van de voedselbank. Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Duizenden Nederlanders zijn afhankelijk van hulp, bijvoorbeeld van de voedselbank.Beeld Hollandse Hoogte/ANP

Volgens hulporganisatie Rode Kruis gaat het om naar schatting ruim 19.000 mensen die het nog niet alleen redden. Deze groep bestaat vooral uit gezinnen, mensen met lage inkomens zoals zzp’ers en alleenstaande moeders die door corona in de problemen zijn geraakt. ‘Behoefte aan voedsel’ blijft volgens de hulporganisatie voor hen een grote zorg.

Op hygiëne wordt volgens het Rode Kruis vaak bezuinigd, hoewel dit ook een eerste levensbehoefte is. Directeur Rode Kruis Nederland Marieke van Schaik: “We zien dat mensen soms de keuze moeten maken tussen voedsel, zeep of luiers. Kwetsbare mensen hebben vaak geen geld voor essentiële verzorgingsproducten als maandverband, incontinentiemateriaal, luiers, tandpasta of wasmiddelen. Als mensen zichzelf niet goed kunnen verzorgen, maakt dat het voor hen moeilijker om uit hun penibele situatie te komen.”

Hoewel de versoepelingen van de coronamaatregelen ervoor zorgen dat de werkgelegenheid flink is aangetrokken, zoals bijvoorbeeld het geval is in de schoonmaakbranche en in de horeca, start het werk voor anderen maar langzaam op. Veel mensen hebben noodgedwongen informele schulden gemaakt, bijvoorbeeld bij familie of vrienden.

Harde klappen

In de taxibranche vielen door corona harde klappen. De Amstelveense taxichauffeur Marco is een van de mensen die niet rond kunnen komen. “Als ik geluk heb moet ik het nu doen met één, misschien twee ritjes op een avond. Gekmakend. En ondertussen doet de hele wereld net of corona al bijna voorbij is.”

Het Rode Kruis roept op om deze zelfstandigen, (alleenstaande) ouders, ouderen en gezinnen niet te vergeten en ze ook tijdens de nasleep van de coronacrisis te helpen. De hulporganisatie ondersteunt met boodschappenkaarten wekelijks mensen die buiten de reguliere hulp vallen. Van Schaik: “Wij willen deze mensen zeker tot het einde van dit jaar ondersteunen met eerste basislevensbehoeften. Om dat te kunnen blijven doen, is hulp hard nodig.”

Meer over