PlusTen slotte

Corine Spier-Rottschäfer (1938-2020): Miss World bewees zich als zakenvrouw

Stefan Raatgever
Corine Spier-Rottschäfer, de eerste Nederlandse vrouw die ooit werd uitgeroepen tot Miss World, is donderdagochtend op 82-jarige leeftijd overleden.  Beeld ANP
Corine Spier-Rottschäfer, de eerste Nederlandse vrouw die ooit werd uitgeroepen tot Miss World, is donderdagochtend op 82-jarige leeftijd overleden.Beeld ANP

Een missverkiezing? Ze had er als ze nu jong was geweest niet meer aan meegedaan, zei Corine Spier in 2002. Nederlands eerste Miss World ooit (ze kreeg haar kroontje opgezet in 1959 in Londen) vond de schoonheidswedstrijden inmiddels ‘ouderwets en leeg entertainment’. Het in badkostuum of avondjapon over een catwalk paraderen omschreef Spier toen als ‘een loterij, geen wezenlijke verdienste, zoals het vak van model dat wel is’.

Na de uitslag van het juryberaad kreeg ze een hermelijnen mantel omgehangen en een scepter in de handen gedrukt. Haar uiterst glamoureuze prijs bestond uit 4000 gulden en een auto met 16.000 kilometer aan ‘benzinebonnen’.

Door haar overwinningen werd Spier, dochter van een Amsterdamse reparateur van schrijfmachines, in de eerste helft van de jaren zestig een veelgevraagd model in de hele wereld. Ze werkte veelvuldig met fotograaf Paul Huf. Maar ondanks de goedbetaalde klussen in Milaan, Parijs en New York verveelde het werk haar al vlug. In 1964 zette ze haar eigen modellenbureau op: Corine’s agency, het eerste in zijn soort in Nederland.

Thuis aan de Prinsengracht hingen in 2002 de covers van de tientallen modebladen waarvoor ze de modellen leverde nog aan de wand. Corine’s Agency was een toonaangevend bedrijf geworden. Van haar eigen carrière als model hingen er geen foto’s. Zelfs niet van haar kroning tot Miss World. Ze vond zichzelf als model ook hooguit ‘technisch goed’.

En bovendien: wat was nu eigenlijk precies schoonheid? “Mooi is een abstract, ongrijpbaar begrip,” vond Spier, die trouwde met D66-politicus Edo Spier. “Mensen die ik mooi vind, hebben een zekere uitstraling. Daar kan ik van genieten, zoals ik dat van muziek doe of van beeldende kunst.”

De modellen die ze naar internationale fotografen zond, waren dan ook niet onmiddellijk natuurlijke schoonheden. In de modellenwereld betekende mooi vooral de afwezigheid van alles wat stoort, vond ze. “Ik heb in mijn bestand genoeg modellen voor wie je je hoofd niet zou omdraaien op straat. Hoe neutraler je bent, hoe meer een fotograaf en pr-bureau van je kunnen maken.”

Spier, die donderdag overleed op 82-jarige leeftijd, werd een succesvol zakenvrouw. Eentje die niet bang was voor conflicten. Toen ze vlak na de oprichting van haar bureau werd beboet omdat zij de wet op de arbeidsbemiddeling had overtreden, vocht ze de zaak aan tot aan de Hoge Raad. Dankzij haar overwinning mochten agentschappen voortaan bemiddelen tussen modellen en opdrachtgevers. De jurisprudentie maakte de weg ook vrij voor de oprichting van uitzendbureaus in Nederland.

Meer over