Compleet Limburgs dorp geëvacueerd vanwege natuurbrand

De ontruiming van Herkenbosch vanwege de brand in het nabijgelegen natuurgebied De Meinweg voorloopt voorspoedig. Dat zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Limburg-Noord. De evacuatie begon even voor middernacht. Er wonen ruim 4.000 mensen, die allemaal hun huizen moeten verlaten.

Het Parool
Brandweerlieden aan het werk in Herkenbosch. Beeld ANP
Brandweerlieden aan het werk in Herkenbosch.Beeld ANP

Het Limburgse dorp is door de hulpdiensten opgedeeld in een aantal gebieden. Daarvan zijn de eerste twee inmiddels ontruimd. Sinds 04.30 uur worden de mensen in het laatste deel geëvacueerd. De politie gaat straat voor straat langs de huizen om aan te bellen. Mensen die zelf vertrekken, wordt gevraagd een briefje op de deur te hangen.

De woordvoerder van de veiligheidsregio zegt tegen L1 Radio dat pas in de loop van woensdagmiddag een besluit valt wanneer inwoners weer terug kunnen. "We willen dat de brand voldoende onder controle is voordat mensen terug mogen." Bedrijven op het industrieterrein kunnen woensdag wel openblijven. Ook geeft ze aan dat andere dorpskernen van de gemeente Roerdalen, waar Herkenbosch onder valt, vooralsnog niet worden ontruimd.

Mensen die geen familieleden of kennissen hebben waar ze terecht kunnen, worden opgevangen in zestien sporthallen in de omgeving. Maar volgens de woordvoerster van de veiligheidsregio zijn niet alle opvanglocaties nodig. Het Rode Kruis heeft achthonderd bedden beschikbaar gesteld.

"Aanleiding voor deze maatregel is de aanhoudende rook en de verwachting dat deze gedurende de nacht niet minder wordt,” verklaart burgemeester Monique de Boer-Beerta van Roerdalen. "Het gaat om een voorzorgsmaatregel om risico's voor de volksgezondheid te vermijden. De rook bevat een hoge concentratie koolmonoxide.”

Twee zorginstellingen werden dinsdagavond al ontruimd. Dertig bewoners van zorginstelling Pergamijn en hun begeleiders zijn opgevangen in Hotel Roermond. De negentig bewoners en hun begeleiders van zorginstelling Bosscherhof zijn ondergebracht op verschillende plekken in Roermond, Blerick, Baarlo en Tegelen.

Meer over