Nieuws

College: Dirigent Pieter Jan Leusink maakte zich schuldig aan seksuele intimidatie

Dirigent Pieter Jan Leusink heeft zich volgens het College voor de Rechten van de Mens schuldig gemaakt aan seksuele intimidatie van twee vrouwelijke musici.

ANP
Dirigent Pieter Jan Leusink. Beeld Pieter Jan Leusink
Dirigent Pieter Jan Leusink.Beeld Pieter Jan Leusink

De seksuele intimidatie vond plaats van 2012 tot 2013 en van 2013 tot 2016. Pieter Jan Leusink, dirigent van het Bach Choir and Orchestra of the Netherlands, beloofde de twee vrouwen een belangrijke (solisten)rol, onder voorwaarde dat de dirigent hen individueel zou begeleiden. Daarbij was het ook verplicht bij hem thuis te oefenen en te overnachten. Daar nam hij volgens de vrouwen het initiatief tot seksuele handelingen. Zij voelden zich verplicht tot seks uit angst dat de dirigent hun contract bij het muziekgezelschap zou beëindigen. Zodra de vrouwen stopten met het seksuele contact, werden ze direct of niet veel later niet meer ingehuurd.

Verder bestond de begeleiding van de dirigent uit ‘intensieve bemoeienis’ met het persoonlijke leven van de vrouwen, aldus het college. Hij hield zich bezig met hun financiën, het regelen van een kinderoppas en met de anticonceptie die ze gebruikten.

Beschermen werknemers

Verder oordeelt het college dat de stichting die het muziekgezelschap beheert als werkgever verantwoordelijk is voor de seksuele intimidatie. ‘Volgens de wet moet de werkgever namelijk zorgen voor een veilige werkomgeving en werknemers beschermen tegen seksuele intimidatie.’

In een uitzending van Brandpunt Plus in september 2018 beschuldigden vier vrouwen de dirigent van machtsmisbruik en verregaand seksueel grensoverschrijdend gedrag. Twee van de vrouwen deden hun beklag bij het College voor de Rechten van de Mens. Het college is niet bevoegd om iemand te verplichten tot het betalen van een schadevergoeding of om sancties op te leggen. ‘Als de vrouwen daaraan behoefte hebben zullen zij zich tot de burgerlijke rechter moeten wenden.’

Leusink is volgens de website van het orkest nog altijd als dirigent verbonden aan het Bach Choir and Orchestra of the Netherlands.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.