Update

Coevordense jongen (5) die urenlang onder het puin lag mag met paar dagen naar huis

Tijdens de reddingsoperatie van de 5-jarige Kenan uit Coevorden dreigde de jongen onderkoeld te raken. Reddingswerker Sietse Smit (39) leidde het team dat Kenan zaterdagavond uit zijn benarde situatie redde. Hij vertelt hoe kruiken en wollen dekens de jongen warm hielden. ‘Hij heeft echt geluk gehad.’

Bas van Sluis
null Beeld ANP
Beeld ANP

“We wisten eigenlijk al vrij snel dat er nog een jonge jongen onder het puin lag,” vertelt Smit. Het is even na kwart over drie op zaterdag als zijn team gealarmeerd wordt om naar de kazerne in Drachten te gaan, waar het STH-team is gestationeerd. Een kwartier daarvoor is in Coevorden grillroom Ali Baba door een explosie ingestort.

Als het speciale reddingsteam daar aankomt, ligt het slachtoffertje al urenlang en nog steeds op dezelfde plaats onder het puin. De vader is al wel uit de ravage gehaald. “De lokale brandweerteams waren al een heel eind op weg om bij dat jongetje te komen. Hij reageerde ook. Niet dat er hele gesprekken plaats vonden, maar genoeg om zeker te weten dat hij nog bij bewustzijn was. Dat gaf wel moed.”

Alleen: het was te gevaarlijk voor hen om nog verder het ingestorte pand in te gaan. “We hadden echt zorgen over de stabiliteit van de constructie. Het dak was nog wel intact, maar rustte op een klein muurtje. Het leek stabiel, maar dat was niet zo.” Met een telescoopkraan werd de situatie wat stabieler gemaakt. Zodat er veiliger puin weggehaald kon worden.

‘Nauwelijks bewegen’

Kenan, die zondag van de IC af mocht en ‘binnen enkele dagen naar huis mag’, lag in een heel kleine ruimte op de begane grond, vertelt Smit. “Hij kon zich nauwelijks bewegen. Het was ook middenin de restanten van het pand.” Volgens de teamleider heeft de knul echt geluk gehad. “De explosie was een enkele klap. Van het een op het andere moment vallen de begane grond en de eerste verdieping om. De vloer van de eerste verdieping had wel dikke balken, misschien dat dit zijn redding is geweest.”

Bovenop het instortingsgevaar kregen de reddingswerkers ook te maken met onderkoelingsgevaar: “We hebben isolatiedekens en wollen dekens gebruikt. Brandweercollega’s zijn huis aan huis gegaan om warme kruiken en dekens bij Coevordenaren op te halen. Er is zelfs een elektrisch kacheltje gebracht om de jongen maar zo warm mogelijk te houden,” zegt Smit die dat hartverwarmend noemt. “Het zijn situaties waar je niet op traint. Maar je wilt die jongen warm houden.”

Uiteindelijk haalt het speciale reddingsteam van Drentse, Groningse en Friese brandweermensen zaterdagavond tegen acht uur ‘s avonds met succes de 5-jarige Kenan uit puin van de ingestorte grillroom. Na urenlang puin rond de kleine jongen weg te hebben gepeld. “In kleine emmertjes gaven we puin in een treintje door. Af en toe moesten we grote brokstukken kapot maken. Om maar dicht bij die jongen te kunnen komen. We hebben kort onze uitschuifbare camera gebruikt.”

Knuffels na goede afloop

De hele tijd is er wel zicht geweest op Kenan. De jongen is ook de hele tijd bij kennis is geweest. Alleen geen van de brandweermensen kon bij hem komen. “Dat is wel lastig. Daar kun je ook niet op trainen. Je bent urenlang in contact met zo’n kleine hulpeloze jongen. Dan voel je wel druk hoor,” vertelt de teamleider. “De impact is ook best groot voor onze mensen. We zijn professionals, maar ik kan je zeggen dat we onderling wel even hebben geknuffeld en wat high fives hebben gegeven toen de jongen eindelijk in de ambulance lag.”

Smit zegt trots te zijn op het feit dat de jongen is gered en dat er goed is samengewerkt. “We voelden allemaal een groot moment van ontlading toen de jongen eindelijk onder het puin weggehaald kon worden en de omgeving begon te klappen. Dat was wel een kippenvelmomentje.”

Meer over