PlusUpdate

Code rood, oranje of geel? 6 vragen over de herfstvakantie in coronatijd

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De herfstvakantie komt er weer aan, maar is dit jaar vanzelfsprekend anders dan andere jaren, te midden van de tweede piek van besmettingen met het coronavirus. Zes vragen en antwoorden over op vakantie gaan in de herfstvakantie van 2020.

Tahrim Ramdjan

1. ‘Code rood’, koppen de kranten over steeds meer provincies. Wat betekent dat nou precies?

Onze buren winden er geen doekjes om. België heeft voor alle provincies van Nederland, op Zeeland na, code rood afgegeven. Waar dat aanvankelijk betekende dat men strafbaar was bij het reizen naar een rood gebied, is dat ietsje afgezwakt. Desalniettemin is reizen alsnog sterk afgeraden.

Ook het Duitse Robert Koch Institut – hun equivalent van het RIVM – heeft hetzelfde gebied van Nederland tot risicogebied bestempeld.

Voor de goede orde: het gaat hier in eerste instantie om reisadviezen voor inreizende Belgen en Duitsers. Wel heeft het Duitse en Belgische reisadvies ook enige consequenties voor Nederlanders. Als deze naar Duitsland gaan, moeten ze een negatieve uitslag van een coronatest overhandigen die niet ouder is dan 48 uur oud. Het alternatief is bij aankomst een coronatest ondergaan en in quarantaine te blijven tot de uitslag er is. Let op: de verschillende Duitse deelstaten kunnen nog aanvullende maatregelen treffen.

Bij binnenkomst in België moeten mensen die er langer dan 48 uur willen verblijven, voor aankomst een formulier invullen waarmee ze zich kunnen laten testen in een Belgische teststraat. Enkel Belgische testuitslagen worden geaccepteerd.

Denemarken heeft overigens strengere maatregelen ingevoerd: alle Nederlanders zijn daar sinds 19 september niet meer welkom, tenzij men een geldige reden kan overleggen om het land binnen te komen (zoals zaken- en partnerbezoek). Hongarije laat alleen inwoners terugkeren.

2. Hoe zit het dan met de reisadviezen vanuit Nederland?

Die zijn te raadplegen op de website nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederland werkt met een vierkleurensysteem: code rood betekent dat alle reizen worden afgeraden; code oranje betekent dat enkel noodzakelijke reizen zijn toegestaan; bij code geel kan men reizen, maar is voorzichtigheid geboden; en bij code groen is er niets aan de hand.

Helaas, maar toch waar: vakantie valt níet onder noodzakelijke reizen en is dus uitgesloten bij code oranje. Momenteel geldt die code voor grote steden en hun periferieeën. Voorbeelden zijn Brussel, Antwerpen, Luik en Parijs. Verder is in totaal in 43 (van de 95) Franse departementen nu code oranje van kracht. Het is dus onverstandig om met de auto daarheen te rijden met de herfst.

3. Wat gebeurt er als ik toch, bewust of onbewust, naar een land met code oranje ga?

Het ligt binnen de verantwoordelijkheid van de burger om te bepalen of een reis ‘noodzakelijk’ is of niet. Nederland gaat vooralsnog niet handhaven of burgers al dan niet naar oranje landen mogen reizen.

Het kan bijvoorbeeld dat u door een oranje gebied heen moet rijden – stel, Brussel – om naar een geel gebied te reizen, zoals de Dordogne. Het wordt afgeraden om onderweg te stoppen. Doet u dat wel, dan geldt het dringende advies voor het verblijven in oranje landen ook voor u.

En dat dringende advies – ook voor alle andere personen die, hetzij voor noodzakelijke reizen hetzij voor vakantie, naar oranje gebieden gaan – luidt: tien dagen in thuisquarantaine gaan.

4. Welke regels gelden in de landen om ons heen?

In veel landen om ons heen, zoals Frankrijk, België en Duitsland is een algemene mondkapjesplicht ingevoerd in binnenruimtes – dat wil zeggen, winkels, cafés en restaurants (bij aankomst, vertrek en naar de wc gaan), openbaar vervoer en publieke gebouwen. In Italië is het dragen van een mondkapje in de meeste regio’s enkel verplicht tussen 18.00 uur ’s avonds en 06.00 uur ’s ochtends.

Het Verenigd Koninkrijk kent bovendien nog altijd een quarantaineplicht van twee weken voor reizigers die vanuit Nederland aankomen. Daarin wordt geen onderscheid gemaakt tussen terugkerende Britten of inreizende Nederlanders. Met steekproefsgewijze controles in de openbare ruimte wordt de plicht gehandhaafd.

5. Is het verstandig om überhaupt nu een vakantie te boeken?

Ook dat valt binnen de eigen afweging, maar heeft zeker wat haken en ogen. Veel annuleringsverzekeringen dekken niet meer in geval van een pandemie, en veel luchtvaartmaatschappijen zien zich genoodzaakt om op het laatste moment vluchten te annuleren die ze niet vol krijgen.

Bovendien kan het dat reisadviezen verder aangescherpt worden: ofwel vanuit het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, ofwel vanuit overheden elders. In beide gevallen is dat vervelend: Nederland repatrieert al sinds de zomer geen reizigers uit oranje gebieden meer, en buitenlandse overheden hebben ten tijde van corona niet snel boodschap aan vakantievierders. Iedere reiziger moet dus zelf een risicoafweging maken.

6. Kan ik dan wel in eigen land op vakantie gaan?

De signalen daarover zijn ambigu. Waar premier Rutte in de persconferentie van 28 september ervoor waarschuwde dat het aantal reisbewegingen flink moest worden beperkt, stelde hij tegelijkertijd dat vakantie vieren mogelijk moet zijn. In elk geval is het mogelijk om in eigen land op vakantie te gaan, maar de vraag hoe verstandig dat is, hangt ervan af per regio en per persoonlijke situatie.

Komend weekend wordt cruciaal. Indien het tij van de tweede golf niet keert, is de kans groot dat er nieuwe, landelijke maatregelen worden genomen. Dus ook bij binnenlandse vakanties gelden de basisregels: houd te allen tijde anderhalve meter afstand in acht, blijf thuis bij klachten, en vertrouw je het niet in een bepaalde regio? Ga er dan ook niet heen.

Meer over