Code geel voor eerste lentestorm van het jaar

Het wordt donderdag een echte stormdag. In het hele land komen er zware windstoten voor van 80 tot 90 kilometer per uur, en in het noorden en westen van 100 tot 110 kilometer per uur.

Het Parool
Een grote boom is omgevallen op een aantal auto's  op de Herengracht, ter hoogte van de Raadhuisstraat. Beeld Joris van Gennip
Een grote boom is omgevallen op een aantal auto's op de Herengracht, ter hoogte van de Raadhuisstraat.Beeld Joris van Gennip

De harde windvlagen kunnen schade aan gebouwen en bomen toebrengen en hinder voor het verkeer opleveren, zeker in de kustgebieden. Het KNMI heeft voor donderdag voor het hele land code geel afgekondigd.

Volgens Weerplaza wordt de meeste wind tussen 10 uur ’s ochtends en 2 uur ’s middags verwacht. Aan zee is de wind stormachtig (windkracht 8) en aan de Noord-Hollandse kust, in het Waddengebied en mogelijk op het IJsselmeer zelfs windkracht 9, storm dus. In het hele kustgebied komen windstoten met snelheden tot 110 kilometer per uur voor, in het binnenland is dat tot 90 kilometer per uur. Lokaal kan er een bui vallen.

In de loop van donderdagmiddag neemt de wind langzaam weer af, maar aan de kust blijft het onstuimig. Het blijft tot en met maandag flink waaien en regenen, zeker aan zee staat er een krachtige wind.

Meer over