Coalitie wil opheldering Visser over zoektocht naar locatie kazerne

De regeringspartijen in de Tweede Kamer willen een ‘verhelderende’ brief ontvangen van staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) over haar zoektocht naar een nieuwe locatie voor de marinierskazerne. Die zou van Doorn naar Vlissingen verhuizen.

Edwin Van Der Aa en Hanneke Keultjes
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie (VVD) biedt haar excuses aan tijdens het Tweede Kamerdebat over de voorgenomen verhuizing van de marinierskazerne Beeld ANP
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie (VVD) biedt haar excuses aan tijdens het Tweede Kamerdebat over de voorgenomen verhuizing van de marinierskazerneBeeld ANP

De brief, die begin komende week al wordt verwacht, komt er na een publicatie in de Volkskrant. De krant meldt dat de staatssecretaris in het diepste geheim ruim anderhalf jaar actief heeft gezocht naar een locatie, in plaats van een half jaar. De marinierskazerne verhuist nu naar Nieuw-Milligen, vlakbij Apeldoorn.

Volgens Defensie trekt de Volkskrant de verkeerde conclusie. Visser heeft in het Kamer Kamerdebat van februari ‘een verkeerde datum’ genoemd. Daarin zei Visser dat de verkennende gesprekken, met de gemeenten Utrechtse Heuvelrug - waar Doorn onder valt - en Rotterdam, ‘in het najaar van 2019 op gang kwamen’. “Getuige het debat en de geschetste chronologie het logisch is dat dit najaar 2018 moet zijn”, aldus Defensie in een reactie. Die fout had ‘destijds gecorrigeerd moeten worden’. Dat gebeurde niet.

Signalen

Tijdens dat debat stelde ze dat ‘de twijfel kwam’ toen ze ‘in het voorjaar van 2018’ signalen over de onvrede hoorde over de op handen zijnde verhuizing bij het Korps Mariniers, de uitstroom nam toe. Visser zei ‘in mei 2019' de opdracht te hebben gegeven tot een onderzoek naar alternatieve plekken voor de marinierskazerne. Toen begon dus het formele onderzoek, nadat een jaar eerder al een verkennende fase was gestart.

“Dit komt heel slordig over,” vindt D66-Kamerlid Salima Belhaj. “Het is bovendien opnieuw een klap voor de Zeeuwen, die al veel meer te verduren hebben gehad. Daarom moet de staatssecretaris wat D66 betreft zo snel mogelijk uitleg geven.”

Ook het CDA wil zo snel mogelijk opheldering hierover. Tweede Kamerlid Martijn van Helvert: “De Zeeuwen voelde zich al enorm in de steek gelaten en in de kou gezet en dit maakt dat alleen maar erger. Zeer onwenselijk.”

De andere twee coalitiepartijen, VVD en ChristenUnie, willen niets zeggen tot Vissers uitlegbrief, waar de liberalen om hebben verzocht, er is.

De Volkskrant meldt ook dat Visser destijds PvdA’er Co Verdaas, oud-staatssecretaris, aanstelde als verkenner. Dat was onbekend en zal in de brief verder worden toegelicht, aldus een ingewijde. Een ander opmerkelijk en nieuw feit: minister Bijleveld (Defensie) heeft zich ook actief met de zoektocht bemoeid. Ze sprak onder meer persoonlijk met de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb over een verhuizing van de marinierskazerne naar Rotterdam.

Heel pijnlijk

“Dit is allemaal heel pijnlijk voor de coalitie, die de staatssecretaris in februari nog liet zitten ondanks een motie van afkeuring,” zegt SP’er Sadet Karabulut. Die motie kwam van de SGP. Karabulut: “De feiten in deze publicatie zien er niet fraai uit. Die waren al lelijk voor de Zeeuwen, maar nu ook voor de Tweede Kamer. De staatssecretaris heeft actief gezocht naar alternatieven, dat is iets heel anders dan er wat over nadenken. Dit is geen semantiek, dit is gewoon niet eerlijk zijn.”


Het artikel onderstreept volgens SGP-Kamerlid Chris Stoffer ook ‘dat het kabinet Zeeland heeft geschoffeerd’. “Ook laat het nog maar eens zien dat de provincie daarvoor ruimschoots moet worden gecompenseerd”.

En PvdA’er John Kerstens laat weten: “De minister en staatssecretaris die mede zijn aangesteld om de cultuur bij Defensie (van zo stiekem als kan in plaats van zo transparant als mogelijk) te doorbreken, lijken zich die cultuur nu vooral zelf te hebben eigen gemaakt. En dat is heel kwalijk. Op informatie aan de Kamer moet je kunnen vertrouwen in plaats van dat je er steeds aan moet twijfelen.”

Gemanipuleer zat

Volgens Gabriëlle Popken (PVV) heeft de vorige keer ternauwernood het debat overleefd. “De PVV is het gemanipuleer en het gemarchandeer van dit kabinet, en nu van Visser in het bijzonder, dan ook helemaal zat. Als ze daadwerkelijk de Kamer heeft voorgelogen hierover dan kan zij niet anders dan de eer aan zichzelf houden en opstappen. Een tweede debat kan ze niet overleven.”

De Kamer kan donderdag al spreken over de kwestie met de staatssecretaris, tijdens een ingepland nota-overleg.

Gesteggel

Het kabinet besloot begin dit jaar na lang gesteggel de marinierskazerne niet te verplaatsen van het centraal gelegen Doorn naar Vlissingen, zoals het toenmalig kabinet-Rutte I in 2012 had besloten. Bij de mariniers bestond onvrede over de verhuizing naar Zeeland, dat te ver werd geacht, en zorgde ervoor dat een aantal militairen vertrok bij het korps.

Zeeland reageerde woest op het terugdraaien van het eerdere besluit, vooral omdat de commissaris van de Koning Han Polman de staatssecretaris had gevraagd of er naar andere plekken werd gekeken en Visser dat had ontkend. Later erkende zij dat ze ‘ontwijkend’ had geantwoord.

De Kamer wil dat Zeeland ruimhartig wordt gecompenseerd voor het mislopen van de kazerne. Bernard Wientjes, speciaal adviseur van het kabinet, heeft daar plannen voor gemaakt. In de gisteren uitgelekte plannen staat dat Zeeland onder andere een beveiligde rechtbank, een extra-beveiligde gevangenis en een kenniscentrum voor georganiseerde criminaliteit moet krijgen. Maandag bespreekt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken de plannen met het Zeeuwse provinciebestuur.

Meer over