Claimloket Joodse polishouders langer open

Het loket voor Joodse polishouders die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn beroofd van hun levens- en uitvaartverzekeringen, blijft vijf jaar langer open. Het gaat om de Stichting Individuele Verzekeringsaanspraken Sjoa (SIVS).

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

De verlengde openstelling heeft te maken met ‘de gebleken behoefte en de internationale opinie dat er geen einde moet komen aan de behandeling van Joodse oorlogsclaims,’ laat het Verbond van Verzekeraars weten.

De roof van levens- en uitvaartverzekeringen maakte deel uit van de systematische vervolging van de Joodse bevolking door de bezetter. Eerst moesten Joden hun banktegoeden, geld en effecten inleveren bij de Duitse ‘roofbank’ Liro. Vanaf mei 1942 moest dat ook met hun verzekeringen. Na de oorlog vond rechtsherstel plaats, maar niet alles is afgewikkeld. In 1999 zijn het Verbond van Verzekeraars en het Centraal Joods Overleg daarom een regeling overeengekomen.

In de afgelopen twintig jaar is in totaal 8,4 miljoen euro uitgekeerd aan Joodse polishouders en hun nabestaanden, waarmee ongeveer 97 procent van de claims is afgehandeld. Maar tot de dag van vandaag blijven aanvragen binnenkomen, voornamelijk uit Nederland (60 procent), Israël (16 procent) en de Verenigde Staten (12 procent).

Meer over