CDA-top: we hadden gehoopt op andere uitkomst Omtzigt

CDA-leider Wopke Hoekstra en voorzitter Marnix van Rij zijn teleurgesteld dat Pieter Omtzigt uit de partij stapt. Dat laten ze weten in een gezamenlijk statement op Twitter. ‘We kunnen niet anders dan zijn besluit respecteren maar hadden op een andere uitkomst gehoopt.’

Maarten van Ast
CDA-leider Wopke Hoekstra Beeld ANP
CDA-leider Wopke HoekstraBeeld ANP

Omtzigt maakte zijn besluit vanmiddag wereldkundig. Aanleiding daarvoor is het naar buiten komen van een interne memo, waarin hij fel uithaalt naar de partij. Hij stelt onder meer dat de partijtop hem vorig jaar heeft tegengewerkt in zijn poging om partijleider te worden. Ook stelt het vraagtekens bij partijdonaties van in totaal 1 miljoen euro.

Volgens Hoekstra en van Rij is er alles aan gedaan om een breuk te voorkomen. ‘We hebben Pieter de ruimte gegeven rust te nemen en veel gesprekken gevoerd over wat hij daarbij nodig had. We hebben met elkaar er alles aan proberen te doen dit moment te voorkomen,’ schrijven ze in de verklaring.

Hoekstra zei eerder al dat de gelekte memo ‘heel vervelend en ook echt beschadigend’ is voor het CDA. ‘Wij hadden graag met hem (Omtzigt, red.) vanuit onze gemeenschappelijke christendemocratische overtuigingen de inhoudelijke discussies willen oppakken,’ voegt hij daar vandaag aan toe. ‘Wij hadden gehoopt samen met Pieter hier verder aan te bouwen, om Nederland mooier en beter te maken.’

Het doet volgens hem ‘pijn’ dat het ‘op deze manier tot een einde moet komen’. ‘We bedanken Pieter voor zijn jarenlange tomeloze inzet als volksvertegenwoordiger namens het CDA.’

Lokale CDA-afdelingen reageren geschokt op gelekte memo Omtzigt

Vier lokale CDA-afdelingen reageerden geschokt op het gelekte memo van Omtzigt. Dat partijgenoten Omtzigt in appjes onder meer zouden hebben uitgemaakt voor ‘teringhond’ en ‘psychopaat’ leidt tot veel onbegrip.

CDA-afdelingen Landgraaf, Beuningen, Dantumadiel en Zwartewaterland spreken tegen het ANP hun steun uit voor het kritische Kamerlid. Voorzitter Albert van der Ploeg van CDA Dantumadiel zegt te schrikken van het taalgebruik dat partijgenoten zouden hebben gebruikt. “We zinken dieper dan ik dacht.”

Stijn Kropman, fractievoorzitter van het CDA in Landgraaf, vindt dat de partij hard moet optreden tegen de uitspraken richting Omtzigt. “Dat hij met deze respectloze bewoordingen wordt afgeserveerd, vind ik getuigen van een verwerpelijke machtscultuur binnen het CDA.” Volgens fractievoorzitter Fons Mentink uit het Gelderse Beuningen moet er een cultuurverandering plaatsvinden. “Uit het memo krijg ik de indruk dat er dingen onder tafel worden geschoven. Het moet opener.”

Collega Margreet Bosma uit het Overijsselse Zwartewaterland vindt dat de landelijke CDA-top ‘zorgvuldig’ met de “onthutsende” inhoud van het memo moet omgaan. “We moeten benadrukken dat we elkaar niet behandelen zoals in de appjes naar voren komt. Ik herken me hier als CDA’er totaal niet in.”

De vier CDA-afdelingen stuurden in april samen met zeker vijftien andere lokale afdelingen en de jongerenorganisatie CDJA een “brandbrief” aan de Tweede Kamerfractie. In de brief spraken zij hun steun uit voor Omtzigt en schreven ze dat het CDA met het Kamerlid “goud in handen” heeft.

Andere afdelingen die de brief ondertekenden zoals Arnhem, Brunssum, Voerendaal, Soest, Eijsden-Margraten, Voorst en Heerlen waren vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. De CDA-afdelingen Maastricht en Valkenburg wilden niet inhoudelijk reageren op het memo.

Meer over