Campagne moet zorgen dat mondkapjes niet tussen zwerfafval belanden

Steeds vaker liggen mondkapjes tussen chipszakken en lachgaspatronen op straat. Milieuorganisaties Nederland Schoon en Plastic Soup starten daarom de campagne #mondkapjegeenzwerfkapje.

Het Parool
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

De toename van het aantal zwerfkapjes nam flink toe na de invoering van de mondkapjesplicht in het ov op 1 juni en het dringende advies om mondkapjes te dragen in de publiek toegankelijke binnenruimtes van vorige maand. Met de mondkapjesplicht in aantocht vrezen de milieuorganisaties dat het alleen maar erger gaat worden.

Mondkapjes op straat zijn vervuilend voor de omgeving. Bovendien is er een risico dat ze geïnfecteerd zijn met het coronavirus. Wanneer kinderen er nietsvermoedend een oppakken, kunnen ze besmet raken, schrijven de organisaties in een persbericht.

Campagne

Met de slogan ‘Maak van je mondkapje geen zwerfkapje’ roepen de milieuorganisaties op om gebruikte kapjes in de afvalbak te gooien. De campagne zal te zien zijn op honderden digitale schermen in winkelcentra en op tientallen grote digitale schermen verspreid over heel Nederland. Met de hashtag #mondkapjegeenzwerfkapje wordt online aandacht voor het probleem gevraagd.

Meer over