Burgernetapp uitgebreid met foto-optie en sociale media

Opsporingssysteem Burgernet is tien jaar oud en toe aan vervanging. Een van de nieuwe mogelijkheden is het gebruik van beeld. Ook kunnen oproepen meteen gedeeld worden via sociale media en in Whatsappgroepen.

Het Parool

In de nieuwe versie van de app kan de meldkamer een foto meesturen met het Burgernetbericht. Ook kunnen deelnemers via de app foto’s meesturen in hun reacties. De app kan nu ook de gps-locatie van smartphones gebruiken om berichten te sturen over de omgeving waar de gebruiker zich op dat moment bevindt.

Burgernet wordt ingezet bij onder andere diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving, en vermiste personen. Deelnemers ontvangen een politie-oproep met beschrijving van een persoon of voertuig als er iets gebeurt in hun omgeving. Als mensen iets zien, kunnen ze in de vernieuwde app via een knop direct met de politie bellen.

Deelnemen aan Burgernet kon al via een app, Twitter en sms- of spraakberichten. Nu kan dit ook via Facebook Messenger. En bij vermissingen kunnen Burgernetoproepen vanaf nu ook worden getoond op matrixborden en lichtkranten in de openbare ruimte en bus of tram.

Al meer dan 2,4 miljoen mensen nemen deel aan Burgernet. Met de nieuwe mogelijkheden verwachten gemeenten en politie vaker heterdaadacties op te kunnen lossen en vermiste personen sneller terug te vinden.

Meer over