Burgemeester Utrecht vaardigt noodbevel uit vanwege vrees voor rellen

De stad Utrecht maakt zich op voor een demonstratie van Nederland in opstand die door de gemeente is verboden. Burgemeester Lucas Bolsius heeft inmiddels een noodbevel voor het centrum uitgevaardigd vanwege de vrees voor rellen.

Ard Schouten
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Er wordt verwacht dat er alsnog honderden demonstranten naar hartje Utrecht komen. De gemeente heeft het Jaarbeursplein naast treinstation Utrecht Centraal afgezet met witte hekwerken. Op die manier hoopt de politie de controle te houden over het gebied.

De politie verzamelt zich inmiddels in grote getallen op het Jaarbeursplein. Zowel tientallen politiebusjes als agenten op paarden worden klaargemaakt om te worden ingezet. Ondanks dat de demonstranten elkaar via sociale media oproepen om zich vanaf 15.30 uur in de stad te verzamelen, staat een grote politiemacht nu al paraat.

Incognito

De organisatie van de protestbijeenkomst roept demonstranten op incognito te verzamelen in de Utrechtse binnenstad. Om 15.45 uur wordt de plek waar gedemonstreerd gaat worden bekend gemaakt. Door de plek zo laat bekend te maken hopen de demonstranten te voorkomen dat de locatie al vol staat met politie als zij er naartoe willen.

Waarnemend burgemeester Den Oudsten verbood de demonstratie omdat hij aanwijzingen heeft dat ‘grote groepen relschoppers van diverse pluimage de demonstratie willen aangrijpen om tot een gewelddadig treffen met de politie te komen’.

Verbod

Het is de tweede keer in een paar weken tijd dat een demonstratie van Nederland in opstand in Utrecht wordt verboden. Op zondag 21 juni wilde de organisatie ‘de vrijheid vieren’ op het Jaarbeursplein. De Utrechtse burgemeester - toen nog Jan van Zanen - verbood die samenkomst. Van Zanen voerde naast de vrees voor wanordelijkheden ook het niet kunnen handhaven van de 1,5-meterregel aan als reden van het verbod. Nederland in opstand hield zich aan dat verbod, maar plaatste wel bloemen en pamfletten bij het stadskantoor en andere gemeentelijke instellingen in Utrecht.

Meer over