Broers hebben spijt van mishandeling ober in Praag

De mishandeling van een Praagse ober door de Haagse Armin en Arash N. wordt door de Tsjechische justitie gezien als poging tot moord. De broers zitten al een jaar in voorarrest en stonden vandaag voor de rechter. Hen hangt maximaal 18 jaar celstraf boven het hoofd. Verslaggever Victor Schildkamp is in Praag en volgde de zaak live.

Victor Schildkamp en David van der Heeden
De Praagse ober Mirek laat een foto zien van zijn verwondingen. Beeld anp
De Praagse ober Mirek laat een foto zien van zijn verwondingen.Beeld anp

De vlam sloeg in de pan toen de broers, samen met vrienden, hun eigen bier zaten te drinken en een ober hen daarop aansprak. Miroslav 'Mirek' Vitek liep daarbij een hersenbloeding, een gebroken kaak en oogkas, en een verbrijzelde enkel op. De zaak tegen de 'oberschoppers', kan op grote publieke belangstelling rekenen en neemt deze week twee dagen in beslag.

Onder het toeziend oog van de pers horen de broers, met behulp van een tolk, hoe hen poging tot moord ten laste wordt gelegd. Parketwachten leiden Armin geboeid weg, wanneer Arash wordt ondervraagd. Gevraagd naar diens veroordeling wegens geweldpleging in 2005 verklaart hij in het Engels: "Ik beschermde toen mijn vriendin." Als vorig jaar april twee van zijn vrienden ruzie krijgen met de manager van restaurant Polpo, staat hij nog buiten.

De bedrijfsleider zou een van hen een duw hebben gegeven. "Daarna werd alles chaotisch," aldus Arash. Hij duwde de manager van zich af en herinnert zich 'iemand' in de rug te hebben geschopt. Daarna bemoeiden meerdere mensen zich met de vechtpartij. Wat er daarna gebeurde weet hij niet meer. Hij zegt bang en geschokt te zijn geweest. Zijn optreden, zoals te zien in de video, omschrijft hij als dat van 'een robot'.

Financiële hulp
Als hij had geweten hoe slecht het met ober Mirek zou aflopen, zou hij nooit aan het gevecht hebben deelgenomen, verklaart Arash vol spijt. De rechter wil weten of hij de zwaargewonde Tsjech financiële hulp heeft aangeboden? "Ik heb als beginnend zakenman geen grote sommen geld," is het antwoord. Wel zou hij zijn vader opdracht hebben gegeven een aantal bezittingen te verkopen om de ober te helpen.

De familie zou direct 7000 euro hebben willen overmaken, maar het slachtoffer vindt dat niet acceptabel. Er blijkt een schadeclaim van 100.000 euro door Mirek te zijn ingediend. Arash wil naar eigen zeggen betalen. Omdat hij het leven van de ober heeft verwoest 'verdient hij onze hulp', klinkt het. "Wat de schade ook is, ik zal het accepteren en betalen en alles doen om het te kunnen betalen.''

Ook Armin verhaalt over de 'ruwe wijze' waarop twee leden van de vriendgroep de deur werden gewezen in het restaurant. Volgens hem heeft de manager de eerste duw uitgedeeld. "Daarna gebeurde er van alles.'' Hij zou onbewust zijn vrienden hebben beschermd. De groep vlucht en neemt de wijk naar Berlijn. Na anderhalve dag keerden ze, zich niet bewust van de toestand van de ober, terug naar Praag. "Anders waren we niet teruggegaan'', aldus Armin.

Excuusbrief
Hij vertelt over een excuusbrief en de wil om de ober te helpen. 'Financieel', antwoordt hij als de rechter hem vraagt concreet te zijn. Omdat hij en zijn broer in hechtenis zaten, zou er nog geen geld gestuurd zijn. Net als zijn broer geeft de man aan open te staan voor elke vorm van financiële hulp aan Marik. Hun ouders zouden er momenteel alles aan doen om die financiële hulp te kunnen bieden.

Vóórdat hij klappen krijgt valt ober Mirek hard op zijn hoofd. Beeld Videostill
Vóórdat hij klappen krijgt valt ober Mirek hard op zijn hoofd.Beeld Videostill

De rechter is bij beide broers geïnteresseerd of ze een vechtsport beoefenen. "U doet aan fitness, dat is heel breed. Kent u speciale trappen," werd Arash gevraagd. ,,Waarom schopte u," wilde de rechter weten. Arash geeft aan dat trappen 'veiliger' voor hem was. Broer Armin geeft op dezelfde vraag aan als kind 'wat judolessen' te hebben gehad, maar niet aan vechtsport te doen.

Het drankgebruik van de broers komt aan bod. "Hoeveel had je gedronken'', is de vraag aan Armin, die direct aangeeft normaal niet te drinken. "Een halve liter wodka en nog wat biertjes," antwoordt hij. De tien klappen op het hoofd van de ober kan hij zich niet meer herinneren. "Ik dacht drie of vier.'' De rechter vraagt zich af waarom hij de ober bleef slaan, terwijl deze op de grond lag. Armin: "Op dat moment dacht ik dat hij ons nog aanviel.'' Ook hij biedt zijn excuses aan en zegt nooit de intentie te hebben gehad over Mirek te doden.

Val op hoofd
De videobeelden, die ook vandaag werden getoond, voeden de discussie over de verwondingen aan Mireks hoofd. Die zouden door de val die de ober maakte niet helemaal aan het optreden van de broers te wijten zijn, zo wil Armins advocaat een dokter laten verklaren, Daarmee zouden Armin en Arash mogelijk onder de aanklacht poging tot moord, of doodslag, uitkomen en rest hen zware mishandeling.

Het ontlastende rapport van de arts moet uiterlijk op 30 april binnen zijn. De rechter beslist die dag over het opheffen of voortzetten van de voorlopige hechtenis van de Hagenaars. De derde zittingsdag, die gepland stond voor woensdag, wordt daarom een maand verschoven. Tot een strafeis komt het deze week daarom niet.

'Steeds agressiever'
Als slachtoffer Miroslav Vitek aan het woord komt, wil de man niet naast zijn mishandelaars zitten. Hij kan dat volgens zijn raadsman niet aan. De rechter gaat hier niet in mee en zegt dat Mirek naast zijn advocaat mag gaan zitten. Recht tegenover Armin en Arash. "Ze werden steeds agressiever," zegt hij over het incident en vertelt hoe het duo hem uitschold en bespuugde.

De ober wilde toen de vrienden buiten stonden eigenlijk weggaan, maar zag hoe zijn manager door twee of drie mannen werd geschopt. Hij kan zich niets meer herinneren nadat hij onderuit werd gehaald en op straat viel. De 100.000 euro die hij claimde, wil Mirek in één keer van de broers hebben. Een ander 'niet concreet' aanbod wees hij af, maar is wel bereid te praten over andere wél concrete bedragen.

Als beide verdachten hun excuses mogen herhalen, zegt Arash oog in oog met het slachtoffer: "Ik wist niet waarmee ik bezig was." De 7000 euro was het hoogste bedrag dat de broers hem konden bieden. "We hebben niet meer. Zodra ik kan werken, ben ik bereid meer te betalen." Ook Armin verontschuldigt zich en zegt pas later te hebben beseft wat hij heeft aangericht. Mirek hoort het rustig aan, als Armin hem eveneens 'alle financiële hulp' aanbiedt. De ober knikt en mompelt 'okee'.

Meer over