Brandstofprijzen verder omhoog: vrijdag ‘recordstijging’ van 4 cent per liter benzine

De gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine in Nederland stijgt vrijdag naar verwachting in recordtempo. Volgens oprichter Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers ziet het ernaar uit dat de gemiddelde adviesprijs van benzine met 4 cent per liter stijgt. Het gaat daarbij wel om een voorlopig gemiddelde.

Simone van Zwienen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Voor de gemiddelde adviesprijs kijkt UnitedConsumers naar de adviesprijzen van vijf grote oliemaatschappijen voor Nederlandse pompstationhouders. Op basis van de eerste vier van de vijf meldingen komt de organisatie uit op een stijging van 4 cent, waarmee automobilisten voor het eerst ruim 2,30 euro moeten betalen per liter Euro95.

De prijs van diesel stijgt vrijdag nog harder en zal naar verwachting ook de grens van 2 euro per liter doorbreken. Lpg wordt ook duurder. In de praktijk betalen automobilisten de adviesprijzen alleen langs de snelweg. Op andere locaties geven tankstations vaak kortingen, hoewel tanken onder de 2 euro per liter benzine amper nog mogelijk is.

Oorlog in Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne zijn de toch al hoge olieprijzen hard gestegen. Handelaren houden rekening met een verstoring van de toevoer van de grondstof uit Rusland, een van de grootste olie-exporteurs ter wereld. Daarnaast lijken handelshuizen ook bevreesd om Russische olie te kopen, ondanks dat hiertegen nog geen sancties zijn ingesteld.

Brentolie, de maatstaf voor aardolie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, is in een week tijd zo’n 15 procent duurder geworden. Oliekartel Opec besloot gisteren om de productie van olie slechts met een kleine stap te verhogen. Dat besluit kreeg ook steun van Rusland, dat binnen de zogeheten Opec+ vaak samen met het verbond van olielanden optrekt.

Meer over