Update

Boycot Marco Borsato en Ali B: muziek in de ban, beeld uit Madame Tussauds

De radiozenders van de NPO, Qmusic en 100% NL en Talpa hebben besloten om voorlopig geen muziek meer te draaien van Marco Borsato en Ali B. Dat besluit is genomen na de uitzending van Boos over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. Ook het wassenbeeld van Borsato is weggehaald uit de collectie van Madame Tussauds.

ANP / Het Parool
Ali B en Marco Borsato tijdens de finale van The Voice of Holland in 2016. Beeld ANP / Anneke Janssen
Ali B en Marco Borsato tijdens de finale van The Voice of Holland in 2016.Beeld ANP / Anneke Janssen

Het gaat onder meer om de zenders NPO Radio 1 en NPO Radio 2. De zenders FunX en NPO 3FM draaiden de muziek van Borsato en Ali B al niet.

Een woordvoerder van Talpa laat weten dat ‘de muziek van Marco Borsato en Ali B op dit moment niet op de playlist van één van onze radiozenders staat’. Talpa draait de muziek niet zolang het onderzoek duurt. “Door de gevoelens in de samenleving en onder onze programmamakers hebben wij besloten in afwachting van het onderzoek de komende periode muziek van Marco Borsato en Ali B niet in te plannen. Uiteraard keuren we seksueel overschrijdend gedrag te allen tijde af.”

Beschuldigingen

Verscheidene vrouwen deden donderdag bij Boos hun verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het RTL-programma. Daarin gaat het onder anderen over bandleider Jeroen Rietbergen en de coaches Marco Borsato en Ali B.

Borsato zou tijdens zijn functie als coach bij The Voice of Holland en The Voice Kids verscheidene kandidates en medewerkers hebben betast, zo bleek uit de uitzending. Drie van hen waren voormalige deelneemsters van The Voice Kids.

Tegen Ali B is onder meer aangifte van verkrachting gedaan. Ali B spreekt alle beschuldigingen tegen. RTL legt het programma en de samenwerking met coach Ali B gedurende het onderzoek dat is ingesteld stil.

Wassenbeeld

Het wassenbeeld van Marco Borsato dat tot vrijdag in Madame Tussauds stond, wordt uit de collectie gehaald. Dat laat directeur Quinten Luykx aan RTL Nieuws weten. Ali B. was al jarenlang niet meer te zien in het wassenbeeldenmuseum.

‘Wij hadden Marco Borsato tot vandaag in onze attractie staan,’ vertelt Luykx aan RTL Nieuws. ‘Maar op basis van signalen in de media en de maatschappelijke impact hebben wij besloten hem niet meer tentoon te stellen.’

Meer over