Boeren zien af van acties, bouwers gaan wel door

Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) gaat woensdag geen enkele actie meer voeren. ‘Wij doen helemaal niks meer,’ zegt boerenactieleider Mark van den Oever. ‘Ons is de mond gesnoerd.’

Sanne Schelfaut en Eric Reijnen Rutten
null Beeld ANP
Beeld ANP

De voorzitter van de Farmers Defence Force kreeg dinsdagochtend van de rechter te horen dat geplande acties bij supermarkten en distributiecentra verboden zijn, op straffe van een dwangsom van 100.000 euro per overtreding, met een maximum van 5 miljoen euro. Die wordt geïnd bij elke verstoring van de normale bedrijfsvoering van de distributiecentra en supermarkten en geldt tot 18 januari. “Dus tot 18 januari doen we als FDF niks.”

Chaotisch

Toch wil dit niet zeggen dat er woensdag helemaal niks gebeurt. Veel boeren laten in appgroepen weten bereid te zijn alsnog te demonstreren tegen onder meer het stikstofbeleid en het uitknijpen door supermarkten. Dit protest zal dan niet onder FDF-vlag plaatsvinden. Op dit moment is de situatie redelijk chaotisch en is niet duidelijk wat er woensdag staat te gebeuren.

De boze boeren hadden ruim veertig centra voor levensmiddelen op de korrel. Het protest was bedoeld om ‘eerlijke handelsvoorwaarden voor de Nederlandse boeren’ af te dwingen. FDF ging in beroep tegen het vonnis, maar dit is afgewezen door de rechtbank.

Stichting Bouw in Verzet roept ondertussen de boeren op zich aan te sluiten bij haar protestactie. Bouwers houden woensdag langzaamaanacties op de Nederlandse wegen. Volgens de stichting gaan honderden bouwers in meerder provincies langzaam rijden.

Geen lege supermarkten

“Onze actie staat los van wat FDF van plan was. Nu de rechter heeft bepaald dat ze niet meer naar de distributiecentra mogen, kunnen ze zich bij ons aansluiten. We hebben volop contact met politie en gemeenten om alles goed te laten verlopen. Ook met de gemeente Den Haag, want de kans bestaat dat we morgen eindigen op het Malieveld,” aldus een woordvoerster van de Bouw in Verzet.

Tijdens het kort geding dat maandag diende, gaf de FDF aan dat de acties geen lege supermarkten tot gevolg zullen hebben. Als de FDF woensdag tóch distributiecentra platlegt, moet de organisatie een dwangsom van 100.000 euro per locatie betalen.

In de beslissing is meegenomen dat de partijen nog niet concreet met elkaar in overleg zijn geweest. Iedereen heeft echter het recht om te demonstreren. Enige hinder is daarbij niet te voorkomen. Een verbod op het veroorzaken van hinder zou dan feitelijk neerkomen op een verbod om te demonstreren.

CBL blij

De advocaat van FDF zei tijdens het kort geding dat de acties ‘dynamisch’ zouden zijn en dat de voedselbevoorrading niet wordt tegengehouden. De boeren wilden van plaats naar plaats trekken en hebben daarvan melding gedaan bij diverse gemeenten.

CBL laat weten blij te zijn met het vonnis. “We gaan er vanuit dat het morgen rustig blijft en dat de bevoorrading op geen enkele manier in gevaar komt’’, aldus woordvoerder Else de Kwaasteniet. ,,We blijven het vervelend vinden dat dit kort geding nodig was. We hebben vooraf een paar keer geprobeerd een gesprek aan te gaan met FDF, maar tot nu toe zonder resultaat. We denken nog steeds dat het goed zou zijn om met de boeren in overleg te gaan om hun kritiek op de supermarkten aan te kaarten. Vanuit CBL is daar begrip voor.”

Meer over