Boeren vrijdag naar de Dam: ‘ Ze luisteren niet’

Het geduld van boeren raakt op, nu ze nog langer moeten wachten op duidelijkheid over de stikstofmaatregelen. Vrijdag gaan ze met trekkers naar de Dam om ‘nog vriendelijk’ te demonstreren.

Raounak Khaddari
null Beeld ANP
Beeld ANP

Boeren krijgen niet voor de kerst, maar pas eind januari te horen welke nieuwe stikstofmaat­regelen het kabinet gaat nemen – het wil afwachten wat er in het stikstofadvies van de commissie-Remkes over de luchtvaart staat. Maar dat gebrek aan duidelijkheid zint de boeren niet.

“We worden genaaid door de overheid,” zegt boer Morris van Zanten (29). Hij houdt zich al maanden bezig met de acties tegen de stikstofmaatregelen die boeren ‘keihard kunnen raken’. “Wij boeren willen weten of we moeten inkrimpen, hoe er al dan niet gesaneerd wordt, wat het ons gaat kosten. We weten nog niets.”

‘Overheid luistert niet’

Van Zanten, wiens ouders een melkveehouderij hebben en aan Campina leveren, heeft een boerenhulpbedrijf in Zuiderwoude. Hij organiseerde het afgelopen jaar meerdere boerenprotesten en is aangesloten bij actiegroepen Farmers Defence Force en Agractie. Vrijdag gaat hij met 24 anderen en hun trekkers naar de Dam om ‘nog vriendelijk’ te demonstreren. Voor 18 december heeft de Farmers Defence Force een nieuwe landelijke actie aangekondigd, maar er is nog niet gezegd waar die uit bestaat.

Het frustreert Van Zanten dat er al maanden wordt overlegd, maar dat er nog altijd geen concrete plannen zijn. “De overheid praat wel met ons, maar ze luisteren niet.”

Ook nu staat er weer een gesprek gepland. Maandag gaat het Landbouw Collectief, een verbond waarin dertien boerenorganisaties zijn vertegenwoordigd, om tafel met minister Carola Schouten van Landbouw en met de minister-president in het Catshuis, aldus een woordvoerder van Schouten. Onderwerp van gesprek: het pakket aan maatregelen dat wordt genomen om de stikstofuitstoot binnen de agrarische sector te reguleren.

Blokkade voor kerst

De gemeente Amsterdam maakt zich vooralsnog weinig zorgen over de actie van vrijdag. De boeren die dan een protestbrunch op de Dam organiseren, onderhouden goed contact met de gemeente, aldus een zegsman. “Wij zitten er ontspannen in. We hebben duidelijk gemaakt wat de regels zijn, zij hebben hun achterban opgeroepen om met het ov te komen of aan de rand van de stad te parkeren.”

Ook boer Suzanne Kat-Disseldorp (37) uit Zunderdorp is er vrijdag bij. Kat, die met haar zuivelboerderij onder andere yoghurt, karnemelk en boter levert aan de Jumbo, gaat met het ov. “Ik krijg het logistiek niet rond om met de trekker te gaan, maar ik moet er zijn. We worden belemmerd in ons voortbestaan.”

Voor kerst zijn er heftigere acties aangekondigd. Er zijn plannen om de Nederlandse voedselvoorziening te ontregelen door wegen naar distributiecentra van supermarkten te blokkeren, aldus actiegroep Farmers Defence Force weten, die al met de voorbereidingen bezig is. Er wordt geïnventariseerd welke producten bij welke boeren te koop zijn, zodat burgers weten waar ze terechtkunnen. Als die lijsten online staan, kan de actie van start.

Als die actie doorgaat, wordt dat vooral voor Amsterdammers een uitdaging. “Er zijn veel monden en weinig boeren,” aldus Van Zanten.

Meer over