PlusNieuws

Boeren trekken uit protest naar Schiphol om de luchthaven te ‘kopen’

Boeren zijn met hun trekker naar Schiphol getrokken om de directie van de vluchthaven een voorlopig koopcontract aan te bieden als oplossing voor het stikstofprobleem.  Beeld ANP
Boeren zijn met hun trekker naar Schiphol getrokken om de directie van de vluchthaven een voorlopig koopcontract aan te bieden als oplossing voor het stikstofprobleem.Beeld ANP

Tientallen boeren zijn maandagochtend met hun trekker naar Schiphol vertrokken. Ze willen bij wijze van demonstratie de directie van de luchthaven een koopcontract aan te bieden, als oplossing voor de stikstofproblematiek.

Pim Gerritzen

De actie van de boeren werd afgelopen week bedacht, nadat bekend werd dat de luchthaven moeite heeft om een geldige natuurvergunning te krijgen voor de neerslag van stikstof. Dat kan anders, zo dachten de boeren. Daarom bieden zij maandag een directielid van Schiphol een koopcontract aan. De actie is aangemeld bij de gemeente; de boeren hebben toestemming van de betrokken instanties om hun actie uit te voeren.

De boeren zijn het zat dat naar hen wordt gekeken bij oplossingen voor de stikstofproblematiek. Zo wordt bij Schiphol gekeken naar de optie om boeren in de buurt van de luchthaven uit te kopen. “Daarom draaien we het nu eens om,” laat een van de initiatiefnemers weten.

Hij ziet in Schiphol voldoende kansen voor landbouw. De landingsbanen als kavelpad, koeien in de vertrekhallen en hangars en vliegtuigen verkopen als oud ijzer om fosfaatrechten te kopen. “De boeren van Nederland lossen zo de milieuproblemen op.”

Westland

In totaal verwachten de actievoerders zo’n 150 tot 200 boeren op de been te krijgen. Zij verzamelen op een parkeerplaats die door Schiphol is aangewezen.

Rutger van Lier, voorman van Farmers Defence Force (FDF) en Boerensamenwerking Achterhoek (BSA), is een van de voortrekkers van de actie. Hij sluit zelf niet aan bij Schiphol, maar is onderweg naar Groningen. “De meeste boeren die deelnemen aan de actie komen uit het Westland. Dat is het logischst, gezien de afstand. Toch zijn ook uit onze regio tientallen boeren naar de luchthaven getrokken,” zegt Van Lier. “Maar er hoeven ook geen duizend boeren te staan. Tweehonderd is genoeg, dan staat de parkeerplaats daar flink vol.”

‘Op school kun je geen twintig halen’

De boeren hopen volgens Van Lier met deze actie de directie van Schiphol te overtuigen om samen met hen een vuist te maken richting de stikstofnormen van de overheid. Die zijn volgens hem te scherp. “Op school een zesje halen is voldoende. Een negen is goed. Maar de Nederlandse overheid wil dat we een twintig halen. De eisen zijn te scherp. Op school kun je ook geen twintig halen, hoor.”

De boer vraagt zich hardop af waarom de regering zulke eisen stelt. “Ze hebben een stok gevonden om mee te slaan, waar veel mensen de theorie niet van snappen.”

Een stikstofaffaire?

Het is de zoveelste boerenactie in de afgelopen twee jaar. Als het aan de boeren zelf ligt, volgen er nog meer zolang de Nederlandse overheid deze normen blijft hanteren. “Deze stikstofnormen zijn voor ons onbegrijpelijk. Wellicht blijkt dit over een tijdje wel de stikstofaffaire.”

Bang voor kritiek vanuit de samenleving op deze actie is Van Lier niet: “We blokkeren niet de vertrek- en aankomsthallen. We staan op een door Schiphol aangewezen parkeerplaats. Daarnaast gebruiken veel boeren binnenwegen, daar hebben we bewust rekening mee gehouden.”

De boeren hopen om 09.00 uur te kunnen beginnen met hun actie. Een uur later moet een directielid van Schiphol, welke is nog niet bekend, aansluiten om het koopcontract in ontvangst te nemen. Als dat afgerond is, gaan alle boeren naar verwachting weer hun eigen weg, zodat de locatie rond 12.00 uur weer leeg is.

Meer over