Boeren trekken in heel Nederland naar provinciehuizen

Op verschillende plekken in Nederland zijn boeren onderweg naar provinciehuizen om daar te protesteren tegen de stikstofmaatregelen. Bij de provinciehuizen in Haarlem, Utrecht, Groningen, Arnhem, Zwolle en Lelystad staat het inmiddels vol met tractoren.

Het Parool/Bonne Kerstens
Trekkers onderweg naar het provinciehuis van Drenthe. Beeld ANP
Trekkers onderweg naar het provinciehuis van Drenthe.Beeld ANP

De voertuigen zorgden maandag voor veel vertraging op de provinciale wegen, vooral in het noorden van het land. Enkele honderden demonstrerende boeren met tractoren hebben ‘s ochtends op de snelweg A7 tussen Winschoten en Groningen een kilometerslange file veroorzaakt.

De colonne was onderweg naar het provinciehuis in Groningen, waar de boeren willen protesteren tegen het stikstofbeleid. Verwacht wordt dat er ook maandagmiddag veel files zullen zijn omdat de boeren ook weer naar huis moeten. Er zouden inmiddels zo’n 700 tractoren bij het provinciehuis in Groningen staan.

Voor het provinciehuis in Arnhem staan om 12.00 uur naar verwachting 300 trekkers. Ze vragen hiermee ‘aandacht voor het naderend onheil dat agrariërs te wachten staat.’ Dat zegt LTO Noord-bestuurder Hans van Beusekom. Ook in Haarlem staan boeren voor het Noord-Hollandse provinciehuis. Ze zijn daar in gesprek met de aanwezige politici.

Er werden maandagmiddag ook trekkers gezien bij Amsterdam Centraal. Waarschijnlijk waren ze (met een omweg) onderweg naar het provinciehuis in Haarlem.

File

In Assen verzamelden 700 boeren zich maandagochtend bij het TT Circuit. Daardoor ontstond op snelweg A37 een file van 10 kilometer. Ook op de A28 ontstond een file door landbouwvoertuigen. Van daaruit trekt de colonne naar het Drentse provinciehuis, waar wordt geprotesteerd.

Landbouworganisatie LTO Noord verwacht dat er ook zo’n 100 tractors naar Lelystad komen voor de demonstratie tegen het stikstofbeleid. “Daarnaast komen er boeren met de auto natuurlijk,” zegt woordvoerder Arnold Michielsen. “Vanuit de Noordoostpolder zijn 25 tractors onderweg en ook vanuit andere delen van Flevoland komen tractors naar het provinciehuis,” aldus Michielsen. Daar zijn twee parkeerplaatsen ingericht voor de demonstranten. De boeren willen de provinciale regels over stikstof tijdelijk of permanent van tafel.

Volgens Michielsen proberen de demonstranten om verkeersoverlast rondom Lelystad zoveel mogelijk te voorkomen. Omstreeks 12.00 uur bieden de boeren een petitie aan in het provinciehuis.

In Utrecht is het minder druk. Enkele tientallen boeren zijn met hun trekker vertrokken naar het provinciehuis in Utrecht stad. De eerste boeren zijn hier inmiddels gearriveerd. Twee trekkers mogen mee naar het provinciehuis zelf. De boeren verzamelden zich op zeven plekken verspreid over de provincie. Hun rit naar Utrecht zorgde ook voor de nodige files. Vrijdag protesteerden de boeren al bij de provinciehuizen in Leeuwarden en Den Bosch. Toen ontstonden er vooral rondom Leeuwarden verkeersproblemen.

Woensdag nieuw protest

Voor aanstaande woensdag staat een nieuw protest op de agenda van actiegroep Agractie. Deze zette eerder de landelijke actie van 1 oktober op het Malieveld in Den Haag op poten en wil woensdag opnieuw een massaal protest laten horen in Den Haag. Agractie schrijft over de LTO-actie van vandaag: “Omdat kabinetsbeleid gaat vóór provinciaal beleid vinden wij het belangrijk dat u 16 oktober massaal uw stem laat horen in Den Haag. Wanneer u in de gelegenheid bent om óók maandag uw stem te laten horen bij de provinciehuizen heeft dat uiteraard zijn waarde.”

Volgens Agractie is het gezamenlijke doel ‘een sectorgedragen acceptabel beleid en grondige herziening van het kabinetsbeleid.’ Het kabinet heeft, zo stelt Agractie, een verborgen agenda: halvering van de Nederlandse dierhouderij.

Meer over