Nieuws

‘Boegbeeld aidsfondsen wordt verdacht van fraude’

Een vooraanstaand voorvechter van rechten voor hiv-patiënten wordt verdacht van fraude bij verschillende Amsterdamse goededoelenfondsen waaraan hij leiding gaf, schrijft NRC. Een van de fondsen, de wereldwijd opererende lobby-organisatie Stichting International Civil Society Support (ICSS), ging vorig jaar failliet nadat sponsoren hun geld terugeisten.

Het Parool
ICSS ontving jaarlijks meer dan 1 miljoen euro aan donaties om de belangen van hiv-patiënten wereldwijd te behartigen.  Beeld EPA
ICSS ontving jaarlijks meer dan 1 miljoen euro aan donaties om de belangen van hiv-patiënten wereldwijd te behartigen.Beeld EPA

Het gaat om voormalig bestuursvoorzitter Raoul Fransen van ICSS. Hij blijkt in april 2020 te zijn geschorst nadat er financiële onregelmatigheden waren ontdekt. Onderzoek door een van de financiers wijst op grootschalige fraude.

De voormalig bestuursvoorzitter zou ten minste 113.000 euro van het fonds hebben verduisterd, maar de onderzoekers vermoeden dat er meer geld is verdwenen. Zij stuitten op dubieuze transacties ter waarde van ruim een half miljoen euro.

Stichting International Civil Society Support

ICSS werd in 2006 opgericht en ontving jaarlijks meer dan 1 miljoen euro aan donaties om de belangen van hiv-patiënten wereldwijd te behartigen. Onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Postcode Loterij, de Wereldgezondheidsorganisatie, de Bill & Melinda Gates Foundation en het Aidsfonds waren financiers. Fransen stond ook aan het hoofd van twee minder bekende organisaties.

Fransen is volgens NRC niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over