Nieuws

Boa’s krijgen wapenstok, sommigen ook handboeien

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) kunnen vanaf nu worden uitgerust met een korte wapenstok. Boa’s die, als de situatie daarom vraagt, geweld mogen gebruiken, krijgen op termijn ook handboeien in hun standaarduitrusting.

Het Parool
Boa’s op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Beeld ANP
Boa’s op de Nieuwmarkt in Amsterdam.Beeld ANP

Dat schrijft minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer.

In de loop van volgend jaar krijgen boa’s ook toegang tot het rijbewijzenregister van de RDW, waarmee zij zonder tussenkomst van de politie de identiteit van iemand kunnen vaststellen die geen identiteitsbewijs op zak heeft. Gemeenten die hun boa’s met een wapenstok willen uitrusten, moeten daar wel eerst een vergunning voor aanvragen bij de lokale driehoek van politie, justitie en burgemeester. De driehoek adviseert de minister, die uiteindelijk beslist.

Vanwege de extra taken die de boa’s er de afgelopen jaren hebben bijgekregen, vindt de minister dat ze ‘bijbehorende instrumenten nodig hebben om hun taak goed en zelfstandig te kunnen uitoefenen’. Dat moet wel in samenwerking met de politie gebeuren.

Agressie tegen boa’s

Vakbond BOA ACP en de Nederlandse Boa Bond pleitten al langer voor de wapenstok bij boa’s, zeker toen de agressie tegen hen toenam toen zij de coronamaatregelen moesten handhaven. Tot nu toe kregen boa’s alleen geweldsmiddelen als hun werkgever aantoonde dat er sprake was van een toename van het aantal geweldsdelicten tegen de handhaver. Zodra dat aantal afnam of gelijk bleef, kon het geweldsmiddel weer worden ingetrokken.

Van de structurele 25 miljoen euro die de Kamer tijdens de begrotingsbehandeling in september heeft vrijgemaakt voor boa’s, wil de minister 13 miljoen euro direct aan gemeenten geven. Daarvan moeten de gemeenten extra boa’s inzetten voor handhaving in de openbare ruimte.

Proef in Amsterdam

In Amsterdam loopt sinds begin 2021 een pilot waarbij twintig Amsterdamse boa’s met een wapenstok mogen werken. Tot nu toe werd de wapenstok veertig keer gebruikt. Meestal (24 keer) om mee te dreigen, zestien keer werd met de stok geslagen. In twee gevallen daarvan oordeelde een toezichthouder dat er onvoldoende is aangetoond dat ‘niet op een andere, minder ingrijpende manier het doel kon worden bereikt’, blijkt uit een evaluatie in mei.

De pilot, die officieel nog doorloopt tot juli dit jaar, loopt naast Amsterdam ook in negen andere gemeenten. Bij de start van de proef werd benadrukt dat als het goed zou verlopen, dit niet betekende dat Amsterdam het wapen aan alle boa’s zou geven.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Meer over