Nieuws

BN’ers en dove kinderen strijden om trofee in nieuw tv-programma van gebarentolk Irma Sluis

Het Parool
 YouTuber Marije Zuurveld vormt in 'Hands Up' een team met de slechthorende Douae. Beeld Stijn Ghijsen
YouTuber Marije Zuurveld vormt in 'Hands Up' een team met de slechthorende Douae.Beeld Stijn Ghijsen

De populaire gebarentolk Irma Sluis gaat met radio-dj Igmar Felicia het eerste Nederlandse tv-programma met dove en slechthorende kandidaten maken. Dat maakte KRO-NCRV vandaag bekend. Het programma Hands Up, waarmee Sluis haar debuut maakt als presentator, gaat 13 november van start op NPO Zapp.

In Hands Up voeren zes duo’s, bestaande uit dove of slechthorende kinderen en horende BN’ers, opdrachten uit waarbij zij alleen gebarentaal mogen gebruiken. Elke week valt een team af tot één duo zich de winnaar van de Hands Up Trofee 2021 mag noemen. Met Hands Up wil KRO-NCRV een brug bouwen tussen alle dove, slechthorende en horende mensen in de maatschappij.

‘Enthousiast en respectvol’

Tolk Irma Sluis noemt het een grote eer mee te mogen werken aan het programma. “Het is zo leuk om te zien hoe enthousiast, respectvol en geïnteresseerd iedereen is, voor en achter de schermen.” KRO-NCRV biedt naast het programma een online basiscursus gebarentaal aan.

Gebarentolk Sluis verwierf de afgelopen anderhalf jaar veel populariteit door haar rol bij de corona-persconferenties van het inmiddels demissionaire kabinet. Vooral haar vertolking van het woord ‘hamsteren’ viel op. Door de populariteit van Sluis is de belangstelling voor de opleiding gebarentolk aan de Hogeschool Utrecht toegenomen.

Meer over