Binnenstad Eindhoven vernield door relschoppers, winkels geplunderd

null Beeld EPA
Beeld EPA

Een demonstratie in de binnenstad van Eindhoven is zondag compleet uit de hand gelopen. Stenen, golfballen, vuurwerkbommen en zelfs messen vlogen urenlang door de lucht. De politie zette traangas in.

Simone van Zwienen

Honderden mensen kwamen naar de binnenstad van Eindhoven, naar eigen zeggen om te demonstreren tegen de coronaregels. Dat mondde uit in rellen. De ME heeft charges uitgevoerd rondom het station om de rellende menigte uiteen te drijven. De honderden relschoppers waaierden uit over de rest van de binnenstad. “Kleinere groepen in de Eindhovense binnenstad blijven zich misdragen en weigeren vooralsnog de binnenstad te verlaten,” aldus de politie.

De politie liet aan het eind van de middag weten dat de prioriteit ligt bij het laten terugkeren van de rust in Eindhoven. “Raddraaiers die nu niet worden aangehouden, zullen we later opsporen. Er is volop beeldmateriaal voorhanden, dat we maximaal zullen gebruiken bij de opsporing van de relschoppers.”

Bij het schoonvegen van de winkelstraten (rond 17.30 uur) werd de ME bekogeld. Een uur later leek het op een kat-en-muisspel tussen kleine groepjes relschoppers en de ME. Tegen 19.00 uur leek de boel iets te kalmeren. De ME zocht in de stad naar groepjes relschoppers, en vond die her en der nog. Bij winkels zijn ruiten stukgegooid.

De rellen begonnen op het 18 Septemberplein en verplaatsten zich naar het Centraal Station. Daar werden ramen ingegooid. Een voertuig van ProRail ging in vlammen op. De Jumbovestiging op het station werd geplunderd. De ruiten van de supermarkt werden ingegooid en de schappen van de winkel werden leeggeroofd.

Ook in de fietsenstalling op het station werden veel vernielingen aangericht. Demonstranten hebben fietsen uit de stalling meegenomen. Daarnaast werden hekken en fietsen gebruikt om barricaden mee op te werpen tegen de mobiele eenheid.

Rond 15.30 uur laaiden de rellen opnieuw op, nadat het eerder door de ME ingezette waterkanon een lekke band had gekregen. Agenten met gasmaskers probeerden de groep met traangas te verdrijven. Intussen werden palen met camera’s, fietsen en verkeersborden onder luid gejuich gesloopt, om vervolgens richting de politie gegooid te worden. Bus- en treinverkeer van en naar Eindhoven werd stilgelegd.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Golfballen

Ongeveer tweehonderd personen, van wie velen zonder mondkapje, kwamen aan het begin van de middag samen op het 18 Septemberplein, zonder toestemming. Zij werden rond 14.15 uur ME en politie te paard van het plein geveegd, omdat het veel te druk was en niemand zich aan de coronamaatregelen hield. Daarna was de chaos compleet.

Zeker één vuurwerkbom ging pal naast een voorbijrijdende auto af. Ook zou vuurwerk zijn gegooid naar politie te paard. De dieren gingen daardoor met ruiter en al onderuit. Daarnaast gooiden de relschoppers met stenen die ze uit de straat hadden losgewrikt. De relschoppers trokken een spoor van vernieling door het centrum van de stad. De gemeente heeft een noodbevel ingesteld en roept iedereen die er niets te zoeken heeft op om weg te blijven uit Eindhoven.

Er zijn volgens de politie zo’n dertig aanhoudingen verricht, waarvan enkele voor zware mishandeling of een poging daartoe. “Een grote groep houdt zich op in en om het centrum van Eindhoven en lijkt uit te zijn op een confrontatie met en geweld tegen de politie. Wij handhaven en grijpen in waar nodig,” liet de politie eerder weten. Op sociale media roept de politie op niet naar de binnenstad van Eindhoven te komen.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft laten weten dat burgemeesters en politie terecht hard optreden tegen relschoppers.

Koran verbranden

De gemeente Eindhoven vreesde ongeregeldheden omdat Pegida van plan zou zijn geweest in de stad een koran te verbranden of op een andere manier te vernietigen. In het verleden liep een demonstratie van de organisatie ook al eens uit op rellen. Toen moesten driehonderd agenten en twee pelotons ME worden ingezet. Burgemeester John Jorritsma heeft de binnenstad van Eindhoven tot veiligheidsrisicogebied verklaard. Er wordt preventief gefouilleerd. Volgens een ME’er zijn enkele personen uit het gebied weggestuurd.

Pegida had eerder laten weten dat het ‘maling heeft aan de Befehlen’ van de burgemeester en zondag toch naar Eindhoven te trekken. De groepering Nederland in Verzet - verzet tegen de coronamaatregelen - had ook een demonstratie in Eindhoven aangekondigd, maar die werd later geannuleerd.

Burgemeester Eindhoven: geweld tegen politie was van begin het doel

Alle grenzen zijn hier overschreden. Van demonstreren was geen sprake, geweld tegen de politie was van begin af aan het doel.” Dat is de reactie van de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie op de rellen in Eindhoven zondag. De drie partijen reageren “met afschuw op de ongeregeldheden in de Eindhovense binnenstad”.

Tientallen relschoppers werden zondag aangehouden en het Openbaar Ministerie heeft besloten tot een strafrechtelijk onderzoek.

Ook rellen in Amsterdam

Rond het Museumplein in Amsterdam liep het zondagmiddag ook uit de hand. De politie heeft meer dan honderd mensen aangehouden tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen.

Rond 15.00 uur werd een noodbevel afgekondigd omdat de groep op het plein steeds groter werd. Ondanks herhaalde oproepen om te vertrekken bleven de demonstranten op het Museumplein staan. Waterkanonnen, de politie te paard en de ME werd ingezet om de mensen uiteen te drijven.

Daarna verplaatsten de relschoppers zich door de straten van Zuid, waar verschillende serieuze rellen ontstonden. Agenten zijn bekogeld met zwaar vuurwerk en stenen die uit de straat werden getrokken. De situatie was pas rond 18.00 uur weer onder controle.

Meer over