Binnen paar dagen aankondiging kandidatuur Kaag voor leiderschap D66

Binnen een paar dagen zal Sigrid Kaag aankondigen dat ze lijsttrekker van D66 wil worden, melden bronnen in de partij. Dat ze voor het leiderschap van de sociaal-liberalen zou gaan, hing al enige tijd in de lucht.

Het Parool
Sigrid Kaag. Beeld ANP
Sigrid Kaag.Beeld ANP

Volgens de Volkskrant zal fractievoorzitter Rob Jetten zijn steun uitspreken voor Kaag en zelf niet voor het lijsttrekkerschap gaan. Kaag is sinds oktober 2017 minister voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Ze kwam destijds als nieuweling in de Nederlandse politiek. Ze bracht haar loopbaan bijna volledig door in het buitenland in dienst van de Verenigde Naties. Binnen D66 geniet de 58-jarige minister een grote populariteit.

Pechtold

Kaag kondigde vorig jaar november al aan ‘serieus’ over het lijsttrekkerschap na te denken. D66 moet op zoek naar een nieuwe leider, omdat Alexander Pechtold in 2018 opstapte.

Een andere naam die genoemd werd voor het leiderschap van D66 was minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Maar zij maakte eind vorige maand bekend er niet voor te gaan. “Ik denk niet dat het verstandig is. Het is beter als jullie een van de andere kandidaten kiezen in de wetenschap dat er heel andere goede kandidaten zijn,” aldus Ollongren, die langdurig ziek is geweest maar inmiddels weer aan het werk is.

Sigrid Kaag en Rob Jetten. Beeld ANP/HH
Sigrid Kaag en Rob Jetten.Beeld ANP/HH
Meer over