PlusAchtergrond

Binnen blijven? Jongeren vinden dat extra moeilijk

Het Vondelpark. Beeld Maarten Brante
Het Vondelpark.Beeld Maarten Brante

Lokale bestuurders maken zich zorgen om jongeren die het samenscholingsverbod negeren. Volgens experts moeten we niet onderschatten hoe lastig deze situatie juist voor hen is.

Raounak Khaddari

Alles schreeuwde er het afgelopen weekend om om naar buiten te gaan: de zon scheen, er was amper wind en het was ook nog eens Pasen. Zolang we nog midden in een coronacrisis zitten en er een intelligente lockdown geldt, is het echter vooral zaak niet louter het gevoel te volgen. Zelfs bij zomerse temperaturen in combinatie met feestdagen geldt: blijf zo veel mogelijk binnen en houd 1,5 meter afstand van elkaar.

Dat ging veel mensen goed af, concludeerde Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters. Punt van zorg zijn samenscholende jongeren, die er volgens Bruls een stuk meer moeite mee hebben zich aan de regels te houden.

Feesten stopgezet

Zaterdagavond werden in het Friese Sint Jacobiparochie twee politie­auto’s vernield nadat de politie een einde had gemaakt aan een feest in een bos. In Noord-Brabant werden elf jongeren bekeurd omdat ze het ­samenscholingsverbod negeerden. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam sloot onlangs een hotel waar 24 jongeren feest vierden.

“We moeten niet onderschatten hoe lastig jongeren het nu hebben,” zegt onderzoeker en orthopedagoog Levi van Dam. “Ze moeten zich aan allerlei regels houden voor scenario’s die voor hen ver weg lijken. Uit onderzoek blijkt dan ook dat jongeren die in hun directe omgeving ouderen hebben, beter in staat zijn zich aan de regels te houden dan anderen in dezelfde leeftijdscategorie.”

De fase waarin tieners en begin twintigers zich bevinden is van grote invloed op hun keuzes en gedrag. “Jongeren tussen de 16 en 24 jaar zijn bezig het leven te ontdekken. Ze willen stappen, nieuwe mensen leren kennen en eropuit. Die fase is enorm belangrijk. Dat dat nu allemaal niet kan, is vreselijk ingewikkeld,” zegt Van Dam, die onderzoek doet naar de mentale gevolgen van de coronacrisis op jongeren.

Daarbij komt dat jongeren kwetsbaar zijn, zegt opvoedkundige Marina van der Wal. “Ze willen ergens bij horen. Als je als jongere het gevoel hebt dat je er niet bij hoort, activeert het pijncentrum in de hersenen. Dat jongeren er alles aan doen hun vrienden te zien, is een overlevingsdrift.”

Dat maakt de huidige situatie paradoxaal. Enerzijds wordt opgedragen sociale contacten te mijden voor onze fysieke gezondheid. Tegelijkertijd wijzen meerdere onderzoeken uit dat sociale contacten juist positief bijdragen aan onze gezondheid.

Overlegopvoeding

Het is te gemakkelijk ouders de schuld te geven als hun kinderen zich niet aan de regels houden. Ook die ouders hebben het nu immers moeilijk, zegt Van der Wal. “We hebben in Nederland een cultuur van de overlegopvoeding. De meeste ouders praten met hun kinderen over wat wel en niet mag en proberen een middenweg te vinden.”

Volgens Van der Wal hebben Nederlandse ouders daardoor een bovengemiddeld goede relatie met hun kind. “Maar we zijn wel doorgeslagen. ­Ouders zijn niet meer gewend hun kinderen iets te verbieden. Het levert een naar, ongemakkelijk gevoel op. Je gunt je kind ontmoetingen met ­vrienden, maar dat moet je ze ontzeggen voor een ander, groter doel: de ­gezondheid.”

Het is goed om je als ouder kwetsbaar op te stellen, zegt Van der Wal. “Leg je zoon of dochter uit hoeveel moeite je zelf hebt met deze situatie en wat het met jou doet. En wees creatief: zoek naar mogelijkheden om het zelf leuk te maken binnen de opgelegde kaders.”

Orthopedagoog Van Dam adviseert jongeren te putten uit eerdere tegenslagen. “We weten dat jongeren baat hebben bij zogenoemde taakgerichte coping: denk bewust na over hoe je met een ander moeilijk moment omging. Wat deed je toen? Het kan helpen om dat, met een beetje creativiteit, ook toe te passen in deze moeilijke periode.”

Meer over