Bijna een vijfde van alle fietsritten is elektrisch

De populariteit van de elektrische fiets neemt toe in Nederland. In 2019 was bijna een vijfde van alle fietsritjes op een e-bike.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

In 2013 was dat nog 8 procent, in 2019 18 procent, meldt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) op maandag in hun rapport Fietsfeiten: nieuwe inzichten.

Niet alleen het aantal elektrische fietstochten is flink toegenomen in de afgelopen zes jaar, ook het aantal afgelegde kilometers op de e-bike is in deze periode flink gestegen. Maar liefst 26 procent van de fietskilometers in Nederland werd op een elektrische fiets gereden. Zo’n 4,1 miljard kilometer in totaal.

Opvallend is dat in Amsterdam slechts 3 procent van de fietsritjes in 2019 op een e-bike was, flink minder dan het landelijk gemiddelde van 18 procent. Ook steeg het totale aantal fietsverplaatsingen (zowel op de e-bike als normale fiets) minder hard dan in de rest van Nederland. Dezelfde trend is te zien in Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Dat komt door de toegang tot metro en tram in grote steden, aldus het KiM.

In andere regio’s wordt de elektrische fiets volgens het rapport juist steeds vaker voor woon- en werkverkeer ingezet. Toch wordt de e-bike nog steeds bijna twee keer zo vaak gebruikt voor recreatieve tochten.

Grotere afstanden

Niet geheel verrassend leggen mensen op elektrische fietsen grotere afstanden af dan reguliere fietsers – gemiddeld 5,9 kilometer ten opzichte van 3,6 kilometer. En hoewel de populariteit van de elektrische fiets het hardst stijgt bij mensen onder de 65, zijn het 75-plussers die de langste afstanden afleggen op hun e-bikes: gemiddeld 7,2 kilometer.

De stijging van het aantal elektrische fietskilometers correleert sterk met de verkoop van e-bikes in Nederland. ‘Sinds 2017 worden er in Nederland meer fietsen mét hulpmotor verkocht dan zónder,’ zegt brancheorganisatie Bovag. Daarbij is door de coronacrisis in 2020 de verkoop van elektrische fietsen enorm toegenomen. In mei van dit jaar lag het aantal verkochte e-bikes 38 procent hoger dan in dezelfde maand in 2019.

Meer over