Nieuws

Bij dalende cijfers gaan sportscholen en dierentuinen 18 mei open

Het kabinet wil de coronaregels per 18 mei versoepelen. Als de druk op de ziekenhuizen deze week verder afneemt, mogen buitenlocaties en sportscholen weer open en worden de terrastijden verruimd.

Peter Winterman
Demissionair premier Mark Rutte bij het Catshuis. Beeld ANP
Demissionair premier Mark Rutte bij het Catshuis.Beeld ANP

Nieuwe versoepelingen zijn in aantocht nu de situatie in de ziekenhuizen langzaam verbetert. Haagse bronnen melden dat het kabinet van plan is de coronaregels per 18 mei licht te versoepelen. Dierentuinen, pretparken en andere zogenoemde doorstroomlocaties mogen dan weer open. Ook kan, voor het eerst sinds half december, weer binnen worden gesport. En de terrastijden worden ruimer: terrassen kunnen wellicht ’s ochtends al open, tot 20.00 uur.

“De meeste versoepelingen hebben betrekking op de buitenlucht, dat durven we wel aan,’’ zegt een ingewijde. Toch geldt een harde voorwaarde: het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames moet de komende week blijven dalen. Mochten de cijfers niet hard genoeg zakken, dan kan voor het weekeinde aan een ‘noodrem’ worden getrokken om de versoepelingen af te blazen.

Het demissionaire kabinet heeft gistermiddag in het Catshuis vergaderd met RIVM-directeur Jaap van Dissel over de laatste coronacijfers. Op de agenda: stap twee van het openingsplan. Volgens die stap – die vorige week nog werd uitgesteld – zouden doorstroomlocaties op 18 mei weer open mogen. Ook is meer sport mo­gelijk en kan onder voorwaarden ­muziek- en toneelles worden ge­geven. Premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) willen morgenavond tijdens een persconferentie bekendmaken dat stap twee in principe kan doorgaan.

Reisadvies zomervakantie

Van Dissel zou gistermiddag ‘ge­matigd positief’ zijn over de meest ­recente coronacijfers. Op de verpleegafdelingen worden nu dagelijks ­gemiddeld 232 nieuwe patiënten opgenomen, 11 procent minder dan een week geleden. Op de ic’s daalde het aantal nieuwe opnames ook met 11 procent, tot gemiddeld 41 per dag over de afgelopen week. Het aantal positieve tests begint na een periode van daling overigens weer te stijgen. Dat ligt 13 procent hoger dan een week geleden.

Toch is de afnemende druk in de ­ziekenhuizen nog niet zo groot als gehoopt. Het Outbreak Management Team (OMT) liet eerder weten dat het aantal nieuwe ziekenhuispatiënten met 20 procent per week omlaag moest om tot nieuwe versoepelingen te kunnen overgaan.

RIVM-directeur Van Dissel zou kunnen leven met de aanstaande versoepelingen, omdat die ‘niet heel ver gaan’. Op dit moment overweegt het kabinet nog in hoeverre de terras­tijden kunnen worden opgerekt. Nu mogen terrassen open zijn van 12.00 tot 18.00 uur. Dat wordt mogelijk ­verruimd naar de ochtend en tot 20.00 uur. “Zodat mensen ’s ochtends ook een cappuccino op het terras kunnen drinken,’’ zegt een ingewijde. “En het zou kunnen dat de terrassen ’s avonds ook iets langer open mogen blijven. Maar daarover wordt nog gediscussieerd.’’

Rutte en De Jonge geven morgen ook meer duidelijkheid over het reisadvies voor de zomervakantie. Waarschijnlijk kan vanaf 15 mei het advies voor sommige bestemmingen naar code ‘geel’. Nu staan de meeste nog op ‘oranje’. Dat betekent dat het straks weer mogelijk is om naar een aantal landen – waar de coronasituatie gunstig is – op ­vakantie te gaan.

Komende zondag volgt waarschijnlijk opnieuw een Catshuisberaad. Dan wil het kabinet knopen doorhakken over stap drie in het openingsplan. Per 26 mei zouden ook theaters, musea en restaurants weer open mogen. Wel onder strenge voorwaarden, zoals mogelijk een verplichte coronatest voor bezoekers. De Tweede Kamer stemt deze week over de wet die het mogelijk maakt om voor bepaalde gelegenheden en evenementen zo’n toegangstest te eisen.

Meer over