Bestuurlijke fusie Landsmeer, Edam-Volendam en Waterland dichterbij

Een bestuurlijke fusie tussen Landsmeer, Edam-Volendam en Waterland is een stap dichterbij gekomen nu het college van de laatste gemeente vrijdag zijn voorkeur heeft uitgesproken voor een fusie vanaf 2023.

Patrick Meershoek
Broek in Waterland. Beeld ANP
Broek in Waterland.Beeld ANP

Tot nu toe was Landsmeer de enige gemeente die zich enthousiast had getoond over een fusie met buurgemeenten. Eerder ving Landsmeer bot bij Oostzaan en Wormerland, daarna kwam de combinatie met Waterland en Edam-Volendam in beeld.

Supergemeente

Waterland wilde in eerste instantie graag zelfstandig blijven en ook Edam-Volendam staat niet te springen om op te gaan in de Waterlandse supergemeente waar het provinciebestuur al enige tijd op aandringt.

Ook in Waterland is de kogel nog niet door de kerk. Het college wil ook nog een tweede variant voorleggen aan de gemeenteraad en dat is behoud van zelfstandigheid. Aan die optie hangt wel een fors prijskaartje.

De twee varianten doen recht aan de opvattingen in het dorp, zei wethouder Ton van Nieuwkerk in een toelichting. “Uit consultatie van inwoners en ondernemers blijkt dat zeer divers wordt gedacht. Dat maakt besluitvorming in de raad complex.”

Het is nu aan de gemeenteraad van Waterland om de knoop door te hakken. Als de raad kiest voor behoud van zelfstandigheid, is dat volgens Van Nieuwkerk een begaanbare weg. “Daar moet wel financieel verantwoordelijkheid voor worden genomen.”

Meer over