Beruchte Surinaams-Nederlandse drugshandelaar Piet Wortel gearresteerd op Aruba

De beruchte Surinaams-Nederlandse drugshandelaar Piet Wortel is woensdag gearresteerd op Aruba. Hij wordt zo snel mogelijk aan Nederland overgeleverd, waar hij nog een oude straf in een drugszaak moet uitzitten.

Wouter Laumans en Paul Vugts
Piet Wortel werd in 2014 veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor grootschalige drugshandel. Beeld Getty Images/iStockphoto
Piet Wortel werd in 2014 veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor grootschalige drugshandel.Beeld Getty Images/iStockphoto

De 53-jarige Piet Siegfried Wortel wordt door justitie gezien als een belangrijk drugshandelaar die voortdurend forse partijen cocaïne naar onder meer Nederland stuurt, waar Nederlandse criminelen die partijen opvangen en verder transporteren. Wortel verbleef in het verleden geregeld in Amsterdam.

Het team FASTNL van de Landelijke Eenheid van de politie, dat voortvluchtigen opspoort, kreeg onlangs informatie dat Wortel naar Aruba zou reizen. Het Nederlandse Openbaar Ministerie verzocht vervolgens via liaison-officieren om zijn aanhouding. Na aankomst op Aruba is hij gisteren bij de paspoortcontrole aangehouden.

Wortels advocaat, Adam Doesburg, wil geen commentaar geven op de arrestatie.

Afgeluisterd via vliegtuigstoel

In 2014 werd Wortel in Nederland veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf voor grootschalige drugshandel, nadat hij in 2012 in Spanje was gearresteerd in het onderzoek dat de naam Tidore had gekregen. Dat onderzoek draaide om ruim een transport van 1100 kilo cocaïne dat was onderschept. De cocaïne zat verstopt in een lading whisky die de haven van Rotterdam was binnengelopen.

Vervolgens was een reeks cocaïnetransporten in kaart gebracht vanuit Zuid-Amerika naar onder meer Hongkong, de Kaapverdische eilanden en Nederland. In dat onderzoek werd Wortel zelfs via zijn vliegtuigstoel afgeluisterd.

Het Openbaar Ministerie had in die zaak 9 jaar cel tegen Wortel geëist. Op verlof vluchtte Wortel naar Paramaribo, waardoor hij het restant van zijn straf niet uitzat. Sindsdien verbleef hij volgens ingewijden voornamelijk in Suriname. Het hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank Rotterdam is vorig jaar door de veroordeelde drugshandelaar zelf ingetrokken. Het vonnis van de rechtbank Rotterdam werd daarmee onherroepelijk.

Wortel wordt ook genoemd als één van de verzenders van de partij van 4200 kilo cocaïne die in april 2020 werd onderschept in een loods bij de haven van Antwerpen. In die zaak is een forse groep veelal jonge Amsterdamse ‘uithalers’ van de ‘blokken’ in België tot forse celstraffen veroordeeld. In de Amsterdamse rechtbank eiste justitie onlangs straffen tot 14 jaar cel tegen tien verdachten, die een criminele organisatie zouden hebben gevormd die dit transport en een trits andere drugsimporten zouden hebben aangestuurd.

Foto met Willem-Alexander

Voor een crimineel was Wortel geregeld zeer zichtbaar. Zo kwam in 2012 een foto in de media waarop hij naast (toen nog) kroonprins Willem-Alexander en Máxima stond, gemaakt na de door Nederland verloren finale van het WK voetbal in Zuid-Afrika in 2010. Wortel stond grijnzend naast Willem-Alexander, die niet vermoed zal hebben wie hij was. In 2012 was Wortel met vier medeverdachten in zijn drugszaak opgepakt in Barcelona, iets voor het begin van de Champions League-kwartfinale tussen FC Barcelona en AC Milan.

In het criminele milieu deed in 2019 het verhaal de ronde dat twee Amsterdamse criminelen in september van dat jaar waren geliquideerd omdat ze met anderen een partij van 400 kilo cocaïne hadden gestolen van de organisatie van Wortel. Het ging om Genciël ‘Genna’ Feller, die op Curaçao werd doodgeschoten, en ex-profvoetballer Kelvin Maynard, die in Zuidoost werd vermoord.

Wortel zou hebben bezworen dat hij ‘iedereen zou afknallen’ die van de opbrengst van de ‘ripdeal’ (drugsdiefstal) genoot. Wortel noemde dat verhaal via zijn advocaat Doesburg toen ‘klinkklare onzin’. “Mijn cliënt ontkent iedere betrokkenheid bij deze zaken en hij maakt zich zorgen over consequenties die dit soort ongefundeerde berichten voor hem en zijn naasten kunnen hebben.”

Meer over