Nieuws

Bazaar Beverwijk deels dicht, ondernemers geschrokken

De drie grootste hallen van Bazaar Beverwijk zijn zondag op last van de veiligheidsregio Kennemerland gesloten. In de Oosterse markt en het Foodcourt werd volgens de veiligheidsregio onvoldoende afstand gehouden.

Herman Stil
Ook nadat de Bazaar eind juli het dragen van mondkapjes verplicht stelde, droegen veel bezoekers ze niet. Beeld Marc Driessen
Ook nadat de Bazaar eind juli het dragen van mondkapjes verplicht stelde, droegen veel bezoekers ze niet.Beeld Marc Driessen

De Bazaar zette sinds eind juli 28 eigen toezichthouders in en stelde het dragen van mondkapjes in de hallen verplicht. Bij grote drukte werd de toegang tot hallen beperkt, waarbij alleen bezoekers met een mondkapje druppelsgewijs werden binnengelaten.

Maar dat is niet genoeg gebleken. Vanaf zondag moeten hallen 30 tot en met 33 – de Oosterse markt en het foodcourt – verplicht twee weken dicht. De Bazaar houdt de hallen desondanks vandaag open, zodat ondernemers hun zaak kunnen opruimen. Een enkele winkel is daarbij geopend.

Puinhoop

“Het is een puinhoop,” zegt woordvoerder Mustapha Hammouchi van de ondernemersvereniging. “Ondernemers staan hier met allerlei verse voorraden, maar alles is dicht. Vannacht hebben ze het besloten, we kregen het pas vanochtend te horen via een briefje van een andere ondernemer, niet eens van de Bazaar. Er loopt alleen wat handhaving rond. We mogen open, maar als de politie komt, dan is het ons eigen risico.”

“Van de Bazaar hebben we nu niets gehoord. Er zijn snel wat kraampjes buiten neergezet voor de verkopers van vers groente en fruit, maar dat gaat niet werken.”

“De hallen zijn gewoon open.” zegt een ondernemer uit Hal 30. "Het was ook heel lang onduidelijk of we nu wel of niet open konden. Mensen van het management zeiden uiteindelijk dat we wel open mochten, voor eigen risico. Wij hebben onze winkel dichtgedaan. Een boete kost ons 3900 euro. Dat geld hebben we niet. Anderen zijn wel open. Er wordt niet gehandhaafd.”

Een groep winkeliers wil nu dat over de periode dat de winkels dicht moeten zijn, opnieuw alle huur wordt kwijtgescholden. “We betalen nu al drie maanden weer het volle pond. Maar er komen steeds meer winkels leeg. We gaan nu een vuist maken dat we weer onze huur terugkrijgen, desnoods met een jurist.”

“Ik ben gisteravond om half twaalf gebeld door de burgemeester,” zegt directeur George Zapantoulis van Bazaar Beverwijk. “Met de mededeling dat er meerdere malen is geconstateerd dat de 1,5 meter niet wordt nageleefd, maar dat ons geen blaam treft. Terwijl we vrijdag nog met de top van de veiligheidsregio hebben overlegd. Die zei: het gaat goed.”

Mondkapjesplicht

“Nu moeten we twee weken sluiten, ik weet niet waarom. We begrijpen deze urgentie niet. We hebben van te voren ook geen waarschuwingen gehad. We weten dat het op bepaalde momenten druk is en mensen zich niet aan de regels houden. Maar we hebben geen incidenten of besmetting gehad. We hebben gevraagd of de veiligheidsregio onze mondkapjesplicht verplicht wilde stellen, maar dat willen ze niet. In plaats daarvan gooien ze de boel dicht.”

“We hebben nu kramen buiten geplaatst zodat ondernemers met verse waar die daar kunnen verkopen, in de regen. Maar daar heeft de horeca niets aan. Bezoekers die in de hallen komen die nu zijn gesloten, zullen nu naar de andere hallen gaan. Hierdoor wordt het daar drukker en worden die straks misschien ook gesloten.”

Sommige ondernemers melden dat de Bazaar oogluikend toestaat dat winkels open blijven, op eigen risico. "Wij zeggen dat niet tegen ze,” zegt Zapantoulis, "maar er zijn inderdaad zaken in deze hallen open. Wij kunnen hen niet dwingen te sluiten, daar zijn handhavers van de gemeente of de politie voor nodig. Die hebben we hier nog niet gezien.”

Handhaving

“We zijn nu aan het bekijken wat we gaan doen,” aldus een woordvoerder van Veiligheidsregio Kennemerland. “Hopelijk is handhaving niet nodig. Het is een hele vervelende situatie, ook voor de ondernemers. Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat er een besluit genomen wordt en dat daar niet naar wordt geluisterd.”

De veiligheidsregio en gemeente Beverwijk zeggen het besluit te betreuren ‘gezien de impact op de economie’, maar zien ‘vanuit de situatie omtrent corona geen andere mogelijkheid’. Bezoekers aan de Bazaar worden opgeroepen zich aan de regels te houden ‘zodat niet meer hallen gesloten hoeven te worden’.

De Bazaar sloot in maart op de deuren bijna drie maanden, wat toen leidde tot ophef onder de ondernemers die aanvankelijk wel hun huur moesten blijven betalen. Inmiddels zijn voor die periode afspraken gemaakt tussen Bazaar en winkeliers.

Ontruimd

Aan het eind van de dag hebben handhavers van de gemeente Beverwijk samen met de politie de hallen ontruimd. Dat verliep zonder problemen, meldt de veiligheidsregio Kennemerland.

De gemeente en de veiligheidsregio wilden niet eerder ingrijpen, omdat bezoekers aan De Bazaar mogelijk naar andere hallen zouden uitwijken, waardoor daar gezondheidsrisico’s zouden ontstaan doordat mensen geen anderhalve meter afstand van elkaar zouden kunnen houden. Vandaar dat werd besloten een half uur voor sluitingstijd van De Bazaar met de ontruiming te beginnen.

Meer over