Barry Hughes (1937-2019) kaapte Ruud Gullit weg bij Ajax

Winnende coach Barry Hughes bouwt na afloop van de wedstrijd tegen Ajax zijn eigen feestje. Beeld ANP
Winnende coach Barry Hughes bouwt na afloop van de wedstrijd tegen Ajax zijn eigen feestje.Beeld ANP

Barry Hughes was de uitvinder van het lul-van-de-week T-shirt, hij kaapte Ruud Gullit weg bij Ajax en blies met een rolfluitje naar collegatrainer Georg Kessler. De markante Welshman overleed zondag op 81-jarige leeftijd.

Jop van Kempen en Nik Kok

Hughes was in 1978 trainer van eredivisieclub HFC Haarlem, stond op van de reservebank, haalde een rolfluit uit zijn jaszak en floot toen in de richting van Georg Kessler, de Duitse trainer van AZ’67, de opponent van die middag en met wie hij het niet zo goed kon vinden. Hilariteit alom. “Er moest in die wedstrijd een vlam in de pan komen,” legde Barry Hughes later uit.

Het was Hughes ten voeten uit: markant en humoristisch. In de jaren 80 was hij een tv-persoonlijkheid. In 2004 stond hij eens te kijken bij een training van Jong Ajax, waar Marco van Basten trainer was. De twee kenden elkaar van de golfbaan. Langs de lijn schudde Hughes een paar mooie anekdotes uit z’n mouw.

Afgetroefd

Zo had hij over het trainen op penalty’s een eigen methode ontwikkeld, vertelde hij. Om te oefenen om onder druk toch raak te schieten, had Hughes het ‘lul-van-de-week T-shirt in het leven geroepen. Degene die op de training miste, moest een week in het lul-van-de-week shirt trainen: een geel vod dat niet mocht worden gewassen. “Iedereen was zo scherp als een mes,” grinnikte Hughes.

Hughes geldt eveneens als een van de ontdekkers van het grote talent Ruud Gullit, die als Amsterdamse speler van DWS niet voor Ajax koos – zoals Gullits teamgenoot Frank Rijkaard – maar zijn eerste profcontract op 16-jarige leeftijd bij Haarlem tekende. Hughes had Ajax in de onderhandelingen afgetroefd.

Louis van Gaal

Barrie Hugh Hughes werd op 31 december 1937 geboren in Wales, speelde in Engeland in de jeugd van West Bromwich Albion en kwam ook als speler naar Nederland, maar maakte vooral naam als trainer. Aanvankelijk bij Alkmaar’54, maar vooral in twee periodes bij Haarlem.

Bij Sparta was Hughes trainer van middenvelder Louis van Gaal. De latere topcoach vond tijdens een wedstrijd in de jaren 80 dat Hughes moest ingrijpen om het duel te kantelen. “Goed gezien,” zei Hughes tegen Van Gaal. “Ga jij je maar omkleden.” Van Gaal werd gewisseld.

De man met de onvermijdelijke geruite pet op het kalende hoofd leidde Sparta in 1983 mét Van Gaal en Danny Blind naar Europees voetbal. De Welshman, die tot aan zijn overlijden in Nederland woonde, was ook trainer van FC Utrecht, Go Ahead Eagles, MVV en FC Volendam.

Carnavalshit

Hughes scoorde ook de carnavalshit Ik wil op m’n kop een kamerbreed ­tapijt, dat in 1981 de zevende plaats in de hitlijst haalde.

De Welshman was getrouwd met de bekende Amsterdamse radio -en tv-presentatrice Ellis Berger. In 1987 verscheen Hughes’ biografie De Enter­trainer, van Johan Derksen.

Na zijn actieve loopbaan gaf Hughes lezingen. Hij is overleden na een kort ziekbed.

Meer over