Update

Arrestant A2 verdacht van voorbereiden ernstig misdrijf, onderzoek dreiging Van den Heuvel loopt

De 36-jarige man uit Utrecht die donderdag is aangehouden tijdens een politieactie op de A2, wegens een dreigende situatie rond misdaadverslaggever John van den Heuvel, wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van het voorbereiden van een ernstig misdrijf. Daarop staat acht jaar of meer jaar gevangenisstraf.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De man is vrijdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam. Die bepaalde dat hij de komende drie dagen vast blijft zitten.

De verdachte werd donderdagmiddag gearresteerd, waarna de snelweg tussen Maarssen en Breukelen in beide richtingen werd afgesloten. Van den Heuvel liet ’s middags weten dat de politieactie te maken had met zijn veiligheid. De misdaadverslaggever wordt al langere tijd zwaar beveiligd.

Van den Heuvel is op hoge snelheid naar het hoofdkantoor van de Landelijk Eenheid in Driebergen gereden en werd daar door zwaarbewapende agenten beveiligd.

Rustige werkdag

‘Wat een rustige werkdag leek te worden, eindigde vandaag abrupt in een onoverzichtelijke, mogelijk verdachte situatie,’ aldus Van den Heuvel na het incident. Hij bedankt op Instagram zijn beveiligers van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) voor het professioneel en adequaat reageren.

‘Hun scherpte en alertheid waardeer ik zeer. Dankzij deze politiemensen ben ik gelukkig in staat mijn werk te blijven doen. Hopelijk maakt verder politieonderzoek meer duidelijk over de achtergronden van dit voorval.’

‘Diep triest’

“Het is diep triest dat iemand die gewoon zijn werk doet, op deze manier bedreigd wordt. En dat ze kennelijk bereid zijn dit ook waar te maken,” reageert algemeen secretaris Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ. “We gaan naar Italiaanse toestanden toe, waarin mensen die werken in de rechtspleging of de journalistiek moeten worden beveiligd. Dat is een verdrietige constatering. Ik heb er veel respect voor dat John niet wijkt en gewoon zijn werk blijft doen, onder deze extreme omstandigheden. Een positief aspect is dat zijn beveiliging werkt.”

Meer over