PlusAnalyse

Anne Lize van der Stoel: burgemeester in vijandig Landsmeer

Anne Lize van der Stoel ligt onder vuur in Landsmeer. Met haar bonkige optreden heeft de waarnemend burgemeester vijanden gemaakt in het dorp.

Patrick Meershoek
Anne Lize van der Stoel bij haar start in Landsmeer. Beeld Jean-Pierre Jans
Anne Lize van der Stoel bij haar start in Landsmeer.Beeld Jean-Pierre Jans

En weer is het onrustig in Landsmeer. Waarnemend burgemeester Anne Lize van der Stoel ligt zwaar onder vuur van een deel van de bevolking. De onvrede vertaalt zich in ongekend harde besprekingen op sociale media van haar manier van optreden. Kort samengevat: de afzenders zien de 64-jarige bestuurder liever vandaag dan morgen vertrekken.

De bom barstte enkele weken geleden, toen duidelijk werd dat Van der Stoel geen vergunning wilde afgeven aan de plaatselijke cafés die in de voorgaande jaren het grote feest voor Koningsdag organiseerden. Dat gebeurde op advies van de politie. De afgelopen twee edities hadden zich flinke vechtpartijen voorgedaan, en in het plan voor dit jaar waren geen maatregelen opgenomen om dat te voorkomen.

De vergunning ging naar een nieuwe organisatie, aangevoerd door de Landsmeerse ondernemer Frans Stuy en volkszanger Dario Kreuger uit Purmerend. De bevolking koos met de voeten. Terwijl de kroegen volstroomden, werd het feest een zeperd: slechts enkele tientallen mensen meldden zich op het terrein aan de Sportlaan. De initiatiefnemers bleven zitten met een schade van 25.000 euro.

Dat is ondernemersrisico, zegt Stuy. Meer moeite heeft hij met de laster die ook hij op internet over zich heen kreeg. “Een groep mensen uit het dorp voert oorlog met deze burgemeester en doet dat op een smerige manier, met roddel en achterklap. Anne Lize is geen knuffelbeer. Ze weet wat ze wil, en als het nodig is slaat ze dwars door de tafel heen om haar zin te krijgen. Daar hebben sommige mensen moeite mee.”

In de gordijnen

Duidelijk is dat Van der Stoels bonkige manier van optreden in een jaar tijd de nodige vijanden heeft gemaakt, en dat is in een kleine gemeenschap lastig. Landsmeer is geen binnenstad van Amsterdam, toneel van permanente strijd tussen bewoners, ondernemers en ­bestuurders, waar Van der Stoel in haar jaren als stadsdeelvoorzitter ook heel wat mensen in de gordijnen joeg.

Ook in Landsmeer maakte de bestuurder meteen na haar aantreden in 2018 duidelijk niet te zijn gekomen om achterover te leunen. Ze wekte verbazing en ergernis met haar verzoek aan de muziekverenigingen om tijdens Dodenherdenking geen religieuze muziek meer te spelen. Er waren mensen die dat vonden getuigen van een frisse blik, anderen vroegen zich af waar Van der Stoel zich in hemelsnaam mee bemoeide.

De waarnemend burgemeester baarde in de zomer opzien met haar mededeling dat zij een relatie begonnen was met haar voorganger Astrid Nienhuis, nu burgemeester in Heemstede. Bij de overdracht van de ambtsketen en de bijbehorende verantwoordelijkheid was ook de vonk overgesprongen, een nieuw en overtuigend bewijs dat de liefde zich geen zier aantrekt van protocol.

Tussen haakjes: ook het burgemeesterschap van Nienhuis verliep in Landsmeer niet zonder strubbelingen. Zij kwam hard in aanvaring met haar wethouders en kreeg een georkestreerde motie van wantrouwen aan haar broek. Toen kwam de bevolking spontaan in actie om de weggestuurde burgemeester weer in het zadel te helpen. Nu lijkt het omgekeerde het geval.

Belangenverstrengeling

De relatie van Nienhuis en Van der Stoel was natuurlijk een privézaak, maar het persoonlijke werd in de kwestie van de Koningsdagviering plotseling politiek. De twee waren in maart als gasten gesignaleerd tijdens de uitreiking van de Amsterdamse Andreaspenning aan Frans Stuy. Dat leidde een maand later tot vragen in de raad van Landsmeer over het bevoordelen van een bevriende ondernemer door de burgemeester.

Van der Stoel benadrukte naar de huldiging te zijn gegaan omdat een inwoner van Landsmeer in het zonnetje werd gezet. Ze moest ook vaststellen dat haar vaste kwelgeest in de raad, André La Fontaine van ­Positief Landsmeer, anders dan gebruikelijk ruimte kreeg van andere fracties om de vermeende belangenverstrengeling aan de orde te stellen. Geen van de collegepartijen sprong voor haar in de bres.

Enkele dagen later maakte Van der Stoel bekend op 1 augustus af te treden als waarnemer, een half jaar eerder dan de bedoeling was. De officiële lezing is dat de bestuurder een nieuwe heup nodig heeft, maar het moet Van der Stoel als fanatiek voorvechter van ordentelijk bestuur vooral pijn doen dat haar integriteit onderwerp van gesprek was in de politieke arena van Landsmeer.

De laatste maanden zullen waarschijnlijk niet leuk worden. Over twee weken spreekt de raad over de bestuurlijke toekomst van Landsmeer. Van der Stoel was mede ingevlogen om een fusie met Waterland en Edam-Volendam voor te bereiden, maar dat proces staat vrijwel stil. Het heeft er alle schijn dat zij de gemeente moet verlaten zonder concreet perspectief op een fusie, en ook dat zal bijdragen aan de kater.

Strijdlustig

VVD-lid Anne Lize van der Stoel (1954, Bergen op Zoom) was lid van de gemeenteraad, volksvertegenwoordiger in het parlement, bestuurder in stadsdeel Centrum en waarnemend burgemeester in Teylingen en Landsmeer. Over haar jaren als stadsdeelvoorzitter wordt nu nog gesproken. Bij haar strijd tegen commercieel vlagvertoon liet ze een gemeentelijke hoogwerker dundoeken verwijderen van de gevel van Krasnapolsky. In 2006 nam PvdA’er Els Iping de leiding over, Van der Stoel werd bestuurslid en dat viel zwaar. Het derde bestuurslid, D66’er Guido Frankfurther, fungeerde een jaar lang als stootkussen tussen het ruziënde stel. Dat er nooit bestuurlijke ongelukken zijn gebeurd, lag enkel aan het besluit van Van der Stoel om in 2007 een adviesbureau te beginnen.

Meer over