Anderhalvemetersamenleving woord van het jaar 2020
En het woord van het jaar is... Anderhalvemetersamenleving! Van Dale maakte dinsdag de uitslag bekend.
Anderhalvemetersamenleving is zo’n lang woord dat het vaak niet in een kop boven een stuk in de krant past. Het is de reden dat we bij Het Parool al heel het jaar kiezen voor de schrijfwijze 1,5 metersamenleving; die ‘oogt’ ook lekkerder. Dat woord telt minder leestekens en is daardoor handiger om mee te werken.
Hetzelfde doen we bijvoorbeeld met 30 kilometerzone of 24 uurseconomie (in plaats van dertigkilometerzone en vierentwintiguurseconomie).
Het woord van het jaar is echter anderhalvemetersamenleving en niet 1,5 metersamenleving, dus dit stukje wordt een uitzondering.
Anderhalvemetersamenleving dus, een ‘samenleving die zo is ingericht dat burgers in de publieke ruimte en publiek toegankelijke locaties ten minste anderhalve meter afstand kunnen bewaren, met name ter voorkoming van virusepidemieën’. Van de meer dan 12.000 mensen die dit jaar hun stem uitbrachten, deed 29,8 procent dat op dit woord. Een winnaar, aldus Van Dale, dat vandaag de resultaten voor de Woord van het Jaar-verkiezing presenteerde.
Plek twee is voor fabeltjesfuik (11 procent), plek drie voor viruswappie (10,6 procent).
In de jaarlijkse wedstrijd kiest Van Dale twintig woorden waar op gestemd kan worden. Vorig jaar won boomer, het jaar daarvoor blokkeerfries.
Knuffelcontact
Leuk is om naar België te kijken, waar de wedstrijd eveneens gehouden wordt. Daar wint dit jaar een woord dat in Nederland niet eens bestaat: knuffelcontact (52,8 procent). Het is de term voor een persoon met wie je op knuffelbasis bent in coronatijd buiten je eigen gezin. Belgen werden onlangs door hun regering opgeroepen er één knuffelcontact op na te houden, en niet meer.
De Nederlandse top twintig bestaat merendeels uit coronawoorden: hoestschaamte, blokjesverjaardag, raambezoek, covid, maar er zijn uitzonderingen. Die gaan overigens ook niet over vrolijke zaken. De klimaatwanhoper gelooft in klimaatverandering en denkt niet dat er nog verbetering komt. Bij een infodemie worden we om de oren geslagen met kulinformatie en is degene die zijn bronnetjes keurig checkt een roepende in de woestijn.
Hopelijk volgend jaar beter!