Nieuws

Amsterdamse studenten in actie om bezuinigingen hoger onderwijs

De Amsterdamse Studentenunie ASVA gaat vrijdag op de Roeterseilandcampus van de UvA actievoeren tegen de aanstaande bezuinigingen van het kabinet op het hoger onderwijs en de krimpende rijksbijdrage per student.

Anna Livia de Kort
null Beeld ANP
Beeld ANP

De plannen staan volgens de studenten in schril contrast met een recent onderzoek waarin een tekort van 1,1 miljard euro bij universiteiten werd vastgesteld.

Hogescholen en universiteiten krijgen steeds minder geld per student en er zijn steeds minder docenten voor steeds méér studenten, waardoor de werkdruk enorm toeneemt, zo stelt ASVA. Daarmee staat de kwaliteit van het onderwijs op het spel en dus noemt ASVA-voorzitter Emma Buining het ‘teleurstellend’ dat na de in maart gedeelde conclusies van het onderzoek ‘deze keuzes opnieuw worden gemaakt’. “Goed onderwijs staat aan de basis van onze kenniseconomie.”

Uit het onderzoek, dat accountantskantoor PwC uitvoerde in opdracht van nu demissionair onderwijsminister Ingrid van Engelshoven, kwam naar voren dat universiteiten jaarlijks 800 miljoen euro nodig hebben om beter onderwijs en onderzoek te leveren. Daarnaast zou er een eenmalige injectie van 300 miljoen euro moeten komen.

#krappekas

‘Steeds minder docenten voor meer studenten. En nu wordt er weer 70 miljoen euro bezuinigd. Dit kan zo niet langer, we zitten te krap bij kas!,’ meldt de studentenunie op haar Facebookpagina. ‘Het hoger onderwijs staat er slecht voor door verregaande bezuinigingen.’

Om hun onvrede over te brengen, gaat de ASVA vrijdag bij Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam in krappe, transparante dozen zitten, die de kortingen van de rijksbijdrage per student tussen 2000 en 2021 moeten voorstellen. “Dat contrast willen we laten zien.”

Aan het protest vrijdagochtend om 11 uur doen vijf à tien mensen mee. Ondanks het kleine aantal, vindt Buining het een noodzakelijke actie. “Het is vooral belangrijk om te laten zien dat de bezuinigingen van het onderwijs niet alleen groot effect hebben op de studenten, maar ook op de toekomst van het land. Wij zijn namelijk de toekomst.”

Volgens de ASVA volgen meerdere studentensteden later met andere acties, waar via de hashtags #krappekas online aandacht voor zal komen.

Meer over