Nieuws

Amsterdamse agent zou informatie hebben verkocht aan criminelen

De rijksrecherche blijkt maandag een 30-jarige agent van de Amsterdamse politie te hebben aangehouden die wordt verdacht van corruptie. Hij zou informatie hebben verkocht aan criminelen.

Paul Vugts
Henk van Essen van de nationale politie geeft sinds september prioriteit aan corruptiezaken. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Henk van Essen van de nationale politie geeft sinds september prioriteit aan corruptiezaken.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Een onderzoeksrechter besloot vrijdag dat de man nog zeker twee weken in de cel blijft. Hij is beschuldigd van schending van zijn geheimhoudingsplicht, computervredebreuk en omkoping.

De agent kwam in het vizier van de opsporingsdiensten door de analyse van onderschepte berichten uit de versleutelingsservice Encrochat, waarvan de computerserver op 12 juni in Frankrijk in beslag was genomen. Dat gebeurde nadat de recherche al vanaf 1 april rechtstreeks had kunnen meelezen met het berichtenverkeer.

Dat leidde tot het grootste Nederlandse opsporingsonderzoek ooit.

Liquidaties

Het gaat volgens hoofd Andy Kraag van de Landelijke Recherche om zeker 25 miljoen berichten die voor Nederland relevant zijn. Er lopen meer dan honderd onderzoeken.

In de gigantische afluisteroperatie onder codenaam 26Lemont kwamen niet alleen zware misdrijven in beeld zoals liquidaties, ontvoeringen, grootschalige drugshandel en zelfs martelingen en de inrichting van een foltercomplex in West-Brabant, maar ook volop corruptie.

Een speciaal team doet onderzoek naar ‘platte’ speurders. Dat leidt tot meerdere strafrechtelijke onderzoeken, vooral over het lekken van onderzoeksgegevens naar criminelen.

Korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie kondigde in september aan prioriteit te geven aan het doorlichten van de enorme berg berichten op zoek naar aanwijzingen voor corruptie. Hoeveel verdachten inmiddels zijn gepakt en hoeveel daarvan Amsterdamse agenten zijn, wil de politie niet zeggen.

Volgens Van Essen maakt het grote Encrochatonderzoek duidelijk dat corruptie ‘onmiskenbaar aanwezig is’ en dat die corruptie in omvang eerder toe- dan afneemt.

“Ik ben niet per se geschrokken, maar vind de signalen wel ernstig en zorgelijk. Aan de andere kant toont Encrochat ook aan dat niemand onaantastbaar is,” zei Van Essen.

Het gaat overigens niet alleen om corrupte politiemensen. “Criminelen zoeken naar strategische punten, zoals informatieknooppunten. Informatie is voor hen goud waard. Politiemensen bevinden zich op zulke knooppunten en zijn daarom aantrekkelijke ‘doelwitten’, maar we zien dat criminelen ook buiten de overheid op zoek zijn naar zulke plekken, bijvoorbeeld bij bedrijven.”

Meer over