Nieuws

Amsterdam en 15 andere steden vragen nieuw kabinet jaarlijks 2 miljard extra voor oplossen wooncrisis

Een coalitie van zestien grote steden, waaronder Amsterdam, roept de formerende partijen in Den Haag vrijdag op om als nieuw kabinet zo snel mogelijk werk te maken van de wooncrisis. Zij vragen om meer geld en minder regels.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

‘Pas belemmerende wet- en regelgeving aan,’ roepen de steden op. Die zou volgens hen vertragend werken op de bouwproductie. ‘Het Rijk zou de mogelijkheden moeten bekijken om vertraging als gevolg van wet- en regelgeving tegen te gaan. Denk aan stikstof en (capaciteit voor) ruimtelijke procedures,’ zo schrijft de coalitie van steden in een document dat is bedoeld voor het nieuwe kabinet.

Daarnaast is extra geld hard nodig voor de bouw van nieuwe woningen; de steden hebben berekend dat Nederland momenteel circa 280.000 woningen tekort komt. De komende tien jaar moeten er volgens hen in totaal ongeveer een miljoen nieuwe woningen worden bijgebouwd. Gebeurt de investering niet, dan komen verschillende bouwprojecten niet van de grond en dreigt de ‘huidige wooncrisis’ te blijven bestaan.

Goede infrastructuur van belang

Ook de aanleg voor openbaar vervoer is van groot belang. “Er is een grote samenhang tussen het bouwen van woningen en flankerend zorgen voor goede bereikbaarheid door OV- en fietsverbindingen,” reageert een woordvoerder van GVB Amsterdam. “De leefbaarheid en bereikbaarheid van de steden staat hoog op de agenda.”

“In Amsterdam zijn met name twee projecten zeer belangrijk: het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp en het sluiten van de kleine metroring tussen Isolatorweg en het Centraal Station; dit laatste is vooral ook nodig met het oog op de bouw van de nieuwe wijk Haven-Stad, waar zo’n 130.000 mensen komen te wonen.”

De steden en gemeenten staan klaar om aan de slag te gaan, maar hebben zij wel jaarlijks 2 miljard euro extra van het Rijk nodig. ‘De plannen liggen klaar! Ga door op de ingeslagen weg en kijk hoe we gezamenlijk tot versnelling van de binnenstedelijke bouwproductie kunnen komen. Zo lossen we op korte termijn het tekort op,’ schrijven de zestien steden.

‘Groei in goede banen leiden’

De oproep is behalve door Amsterdam ondertekend door de gemeenten Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Arnhem, Nijmegen, Zwolle, Breda, Zaanstad, Almere, ‘s-Hertogenbosch, Tilburg, Haarlem en Amersfoort. Ook de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht, stadsvervoerders HTM, RET en GVB en de Fietsersbond ondertekenden de oproep.

Zonder het extra geld wordt het lastig om de wooncrisis op te lossen, besluit de woordvoerder van GVB Amsterdam. Met de oproep hopen ze het kabinet hier bewust van te maken. “De budgetten voor infrastructuur blijven al jaren achter bij de groei en wanneer na corona de verstedelijking en economische ontwikkeling weer doorgaat, zitten we rond 2030 al over de capaciteit van ons netwerk. Ons pleidooi is een oprechte noodkreet.”

Meer over