Nieuws

Almelose criticus Erdogan opgepakt in Turkije

De Nederlands-Turkse advocaat Ibrahim Mercanoglu uit Almelo is op de luchthaven van Izmir in Turkije opgepakt, omdat hij een parlementariër van de AK-partij zou hebben beledigd. Hij is weer vrijgelaten, maar moet nog voor de rechter verschijnen.

Het Parool
null Beeld AFP
Beeld AFP

Mercanoglu werd gearresteerd op de dag dat de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016 uitgebreid werd herdacht in Turkije. Hij was, toevallig op deze dag, met zijn zoon op weg naar zijn geboortestad Denizli. De arrestatie van Mercanoglu werd gemeld door zijn echtgenote, die nog in Nederland is.

De advocaat geldt als criticus van president Erdogan. Toch ging hij nog geregeld naar Turkije, zowel met zijn gezin als alleen. Hij hield er sinds 2016 al rekening mee dat hij wellicht een keer opgepakt zou worden. Maar volgens zijn vrouw was die vrees sinds enige tijd niet meer aanwezig.

Parlementariër Tuba Vural Çokal uit Antalya, lid van Erdogans AK-partij, deed maart vorig jaar al aangifte van belediging tegen Mercanoglu. Bij aankomst op de luchthaven van Izmir, in de nacht van donderdag op vrijdag, volgde de arrestatie.

Onduidelijk is op welke manier de parlementariër beledigd zou zijn. “Ik ken haar niet eens,” zegt Mercanoglu. “Dus zo heel actief zal ze ook niet zijn.” Mercanoglu werd gisteren in Izmir voorgeleid en vervolgens vrijgelaten. Er volgt later in Antalya een inhoudelijke behandeling. Mercanoglu mag Turkije verlaten. “Maar ik ga nu eerst zoals gepland naar mijn ouders in Denizli en daarna naar huis.”

Volgens Mercanoglu werden meer inreizenden opgepakt. Zo zouden van de passagiers die bij hem in het vliegtuig zaten vijf personen met de Duitse nationaliteit zijn meegenomen.

Meer over