Almeerse journalist vervolgd voor smaad en laster Tjeerd Herrema

Journalist Marcel Beijer van Almere Deze Week moet van het gerechtshof in Leeuwarden alsnog worden vervolgd wegens smaad en laster. Beijer schreef in juni 2018 dat de Almeerse wethouder Tjeerd Herrema hem ongevraagd seksueel getinte berichten stuurde.

Marcel Wiegman
Ex-wethouder Tjeerd Herrema (PvdA). Beeld anp
Ex-wethouder Tjeerd Herrema (PvdA).Beeld anp

Update oktober 2021: De politierechter heeft bepaald dat journalist Marcel Beyer van Almere Deze Week zich niet schuldig heeft gemaakt aan smaad toen hij op 12 juni 2018 in het weekblad schreef over een reeks persoonlijke en onbetamelijke berichten die hij via de telefoon ontving van toenmalig wethouder Tjeerd Herrema van Almere. Volgens de rechter kon Beyer te goeder trouw tot de conclusie komen dat de werkrelatie met de wethouder door de berichten ernstig verstoord was geraakt. Naar de journalistieke zorgvuldigheid heeft de politierechter niet gekeken.

Volgens het gerechtshof had Beijer eerst de uitkomst moeten afwachten van een onderzoek door recherchebureau Hoffmann. Dat was ingeschakeld met goedkeuring van zijn krant, nadat Herrema de beschuldigingen aan zijn adres in alle toonaarden ontkende. De publicatie van Beijer kostte Herrema, lange tijd ook wethouder van Amsterdam, de kop.

Volgens Herrema was sprake van een verkeerd begrepen broekzakgesprek via Whatsapp Messenger toen hij op het toilet zat. Volgens Beijer belde Herrema hem expres op en zat de wethouder te masturberen. Herrema zou hem ook veelbetekenende emoticons en het woord ‘cymbub’ hebben gestuurd, volgens Beijer een verbastering van ‘cumbub’.

Niets gebleken

De Ombudsman Amsterdam en omstreken stelde vast dat sprake was van veel toevalligheden, maar ook dat ‘van gericht seksueel intimiderend en provocerend gedrag’ niets was gebleken. Bureau Hoffmann schreef dat er wel degelijk sprake geweest kon zijn van onbewust handelen.

Herrema liet het er niet bij zitten en klaagde Beijer aan wegens smaad. De officier van justitie nam die beschuldiging wegens gebrek aan bewijs niet over, ook niet nadat de Raad voor Journalistiek begin 2019 stelde dat Beijer niet had mogen publiceren voordat het onderzoek van Hoffmann klaar was geweest.

Het gerechtshof stelt Herrema nu alsnog in het gelijk: Beijer dient te worden vervolgd, waarmee overigens niet is gezegd dat hij zich daadwerkelijk schuldig heeft gemaakt aan smaad.

Meer over