PlusAchtergrond

Alleen duurzaam op wereldtour? ‘Hele muziekwereld moet meedoen’

Guus Meeuwis - hier tijdens een optreden in Londen - geeft twee concerten in New York. Hoeveel van de 3000 fans daarvoor speciaal uit Nederland komen vliegen, is onbekend. Beeld ANP Kippa
Guus Meeuwis - hier tijdens een optreden in Londen - geeft twee concerten in New York. Hoeveel van de 3000 fans daarvoor speciaal uit Nederland komen vliegen, is onbekend.Beeld ANP Kippa

Zorgen om klimaatverandering dringen nu ook door in de popmuziekwereld. De Britse bands Massive Attack en Coldplay gaan met wetenschappers uitzoeken hoe ze duurzaam kunnen touren en het klimaat kunnen helpen.

Annemieke van Dongen

Massive Attack is een samenwerking aangegaan met de Universiteit van Manchester om de klimaatbelasting van concerten te verminderen. Klimaatwetenschappers gaan data analyseren van de komende tour van de band. Vervolgens zullen ze aanbevelingen doen hoe Massive Attack en andere bands hun CO2-voetafdruk kunnen verkleinen.

Onlangs meldde de Britse band Coldplay al niet op tournee te gaan om zijn nieuwe album te promoten, uit onbehagen over de klimaatimpact van zo'n wereldtour. "We gebruiken de komende een of twee jaar om uit te zoeken hoe onze tour niet alleen duurzaam kan, maar ook actief een gunstige bijdrage kan leveren," zei leadzanger Chris Martin twee weken geleden voor de lancering van Coldplays nieuwe album tegen de BBC. "Onze droom is een show zonder wegwerpplastic, grotendeels op zonne-energie." Om alvast een daad te stellen, geeft de ultrasuccesvolle band één promotieconcert in het Natural History Museum in Londen, waarvan alle opbrengsten naar een milieuorganisatie gaan.

Treinen

Massive Attack roept nu de hele entertainmentindustrie op om zijn verantwoordelijkheid te nemen voor de opwarming van de aarde. "Elke actie die wij alleen nemen, zal inefficiënt blijken te zijn. Tenzij de hele muziekwereld meedoet."

Onderzoekers gaan de eerste helft van volgend jaar in kaart brengen hoeveel CO2 de triphopband en zijn crew uitstoten met reizen, het transport van apparatuur en decors en de productie van liveconcerten. Die gegevens moeten muzikanten en producers in de nabije toekomst helpen kiezen voor groenere opties, zoals het stroomlijnen van tourschema's om onnodige reizen te voorkomen en korteafstandsvluchten inwisselen voor treinen.

Massive Attack hoopt dat concertzalen ook willen meewerken om de klimaatimpact te becijferen van de reizen die hun fans maken om de optredens te bezoeken.

De fans van Guus Meeuwis lijken zich daar in elk geval niet erg druk over te maken. Twee concerten die de Brabantse zanger in oktober volgend jaar geeft in de Webster Hall in New York, waren in no time uitverkocht. Hoeveel van de drieduizend fans speciaal voor het concert naar New York vliegen, kan zijn woordvoerder niet zeggen. "We weten dat de meeste bezoekers bij de eerdere concerten van Guus Meeuwis in Londen en Parijs uit Nederland kwamen. Daarnaast waren er ook expats."

Het nieuws over Coldplay hebben Guus Meeuwis en zijn management 'met interesse' gevolgd. "We hebben respect voor Coldplays keuze. Maar Guus tourt zijn hele carrière natuurlijk overwegend in thuisland Nederland. De concerten in New York zijn een grote uitzondering op de regel. We hebben gemikt op het Nederlandse publiek dat daar woont of al van plan was ernaartoe te gaan. We hebben bewust gekozen voor de herfstvakantieperiode, omdat veel Nederlanders dan naar New York gaan voor een citytrip." Overigens biedt de concertorganisatie wel een combideal aan met KLM voor een vliegticket en twee hotelovernachtingen.

Glazen met statiegeld

Concert- en festivalorganisator Mojo vreest niet dat optredens in gevaar komen door oprukkende vliegschaamte van artiesten. "Voor zover wij weten is Coldplay de enige band die vanwege klimaatverandering niet gaat touren," zegt een woordvoerder van Mojo.

Al dan niet onder druk van een jong, milieubewust festival- en concertpubliek kijken organisatoren wel degelijk hoe ze hun milieu-impact kunnen verlagen. Zo verruilen steeds meer festivals plastic wegwerpbekers door glazen met statiegeld. Mojo ziet daarin 'veel mogelijkheden'. "Denk aan het stimuleren van bezoekers om met het openbaar vervoer te komen, het zo veel mogelijk opslaan van spullen op de locatie zodat we minder vrachtwagens nodig hebben en minder water gebruiken voor de toiletten. Voor festivals als Lowlands en Pinkpop bouwen we complete steden op. Elk jaar zetten we nieuwe stappen."

Meer over