Nieuws

Alle GGD’s gaan coronaprikken in gele boekjes stempelen

Wie dat wil, kan vanaf maandag bij alle GGD’s een stempel in het gele inentingsboekje laten zetten bij een coronavaccinatie. Veel GGD’s deden dat al, maar nog niet allemaal.

Het Parool
Het gele vaccinatieboekje dient als een persoonlijk vaccinatiepaspoort. Beeld Hollandse Hoogte / Laurens van Putten
Het gele vaccinatieboekje dient als een persoonlijk vaccinatiepaspoort.Beeld Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

Op Twitter raadt de GGD aan de registratiekaart van de prikken bij het boekje te houden.

Het vaccinatieboekje van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is al jaren in omloop en wordt vooral gebruikt door mensen die veel reizen. Bepaalde landen eisen inentingen tegen bepaalde ziekten en die kunnen met het boekje worden aangetoond.

De overheid weet niet wat er in een vaccinatieboekje staat. Bij het toekomstige (aparte) coronapaspoort in de CoronaCheckapp – dat je nodig kunt hebben om bijvoorbeeld een evenement te bezoeken of op vakantie te gaan – zit dat anders; de GGD vaccineert, die gegevens belanden (met toestemming) in het digitale systeem van het RIVM, en worden vervolgens weer gebruikt voor de CoronaCheckapp.

Vraag om toestemming

Critici vinden dat dat naar iets te veel overheidstoezicht riekt. De overheid moet haar burgers uitdrukkelijk om toestemming vragen voor de nieuwe koppeling, vindt privacyhoogleraar Bart Jacobs. “Het is verwarrend en niet zoals het zou moeten. Je had dit beter op orde moeten hebben,” aldus Jacobs.

Het ministerie meldt dat mensen die de app straks installeren, inderdaad ‘expliciet’ de vraag zullen krijgen of zij er toestemming voor geven dat hun gegevens worden gebruikt.

Meer over